Iraagi väed on vallutanud kaks kolmandikku Mosuli vanalinnast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõdurid Mosulis.
Iraagi sõdurid Mosulis. Foto: MOHAMED EL-SHAHED/AFP/Scanpix

Iraagi väed on vallutanud äärmusrühmituselt Islamiriik (IS) tagasi kaks kolmandikku Mosuli vanalinnast, ütles kõrge komandör täna.

«Vanalinnast on vabastatud 65-70 protsenti, tagasi võtta on jäänud vähem kui ruutkilomeeter maad,» ütles kolonelleitnant Salam al-Obeidi AFP-le sõjategevuses purustatud vanalinnas umbes 50 meetri kaugusel Habda viltusest tornist, mille džihadistid neli päeva tagasi õhku lasid.

Obeidi, Iraagi sõjaväe eliitväeosa terroritõrjeteenistuse komandör, lausus IS-i araabiakeelset nimetust kasutades, et vanalinnas osutab vastupanu veel paarsada Daeshi võitlejat.

Pühasõdalased lasid 21. juunil õhku Al-Nuri mošee, kus IS-i liider Abu Bakr al-Baghdadi 2014. aasta juunis oma ainsas avalikus esinemises kalifaadi välja kuulutas, ning Habda torni sisemuse.

Vanalinna kitsad ja käänulised tänavad, kus asub ohtralt kultuuripärandit, katavad Mosulis umbes kolme ruutkilomeetrise ala Tigrise läänekaldal.

Sõjategevust Mosuli vanalinnas on kirjeldatud kui kolm aastat kestnud IS-i vastase sõja üht ägedaimat ning AFP reporterite sõnul on vanalinn saanud rängalt kannatada.

Piiramisrõngas pühasõdalased on osutanud miine, miinipildujaid, enesetapurünnakuid ja snaiprituld kasutades vihast vastupanu. Lisaks kasutavad nad inimkilpidena nende käes olevat umbes 10 000 tsiviilisikut.

Iraagi väed alustasid USA juhitava rahvusvahelise koalitsiooni toetusel operatsiooni Mosuli vallutamiseks oktoobris ning hõivasid linna idaosa jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles