Hiina andis Nobeli preemia laureaadile tervislikel põhjustel armu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja hoidmas Liu Xiaobo pilti Oslos asuva Hiina saatkonna ees.
Meeleavaldaja hoidmas Liu Xiaobo pilti Oslos asuva Hiina saatkonna ees. Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Hiina andis armu Nobeli rahupreemia laureaadile Liu Xiaobole, kellel diagnoositi mais maksavähk, teatas tema advokaat täna.

«Liu viibib praegu ravil Shenyangi haiglas,» ütles advokaat Mo Shaoping, kelle sõnul Liul diagnoositi 23. mail vähk ja ta vabastati mõni päev hiljem.

Liul oli jäänud vabastamisel 11-aastasest karistusest kanda umbes kolm aastat. Rahvusvaheline üldsus on juba aastaid kutsunud Hiinat üles nobelisti vabastama.

61-aastane kirjanik mõisteti vangi 2009. aastal demokraatlikele reformidele kutsunud petitsiooni eest. 2010. aastal omistati talle Nobeli rahupreemia.

On teada, et Liu abikaasa on alates 2010. aastast olnud koduarestis, aga Hiina võimud pole täpsustanud naise koduarestis hoidmise põhjuseid. 

Liu oli üks võtmetegelasi 1989. aasta Tiananmeni väljaku meeleavaldustel. Demokraatlikele reformidele kutsunud petitsioonis soovis Liu, et Hiina võtaks kasutusele mitmeparteilise süsteemi ja hakkaks pöörama tähelepanu inimõigustele.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles