Šotimaa juht lükkas iseseisvusreferendumi edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon täna Edinburgh's Šoti parlamendis.
Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon täna Edinburgh's Šoti parlamendis. Foto: Andy Buchanan/AFP/SCANPIX

Šoti esimene minister Nicola Sturgeon lükkas täna edasi seaduseelnõu, millega tahetakse korraldada teist iseseisvusreferendumit.

«Me ei algata kohe iseseisvusreferendumi eelnõu,» ütles Šoti Rahvuspartei (SNP) juht parlamendis.

Selle asemel keskendun Brexiti-kõnelustele, et Ühendkuningriigi lahkumisel Euroopa Liidust oleksid lahkumise tingimused Šotimaale võimalikult soodsad, ütles Sturgeon.

Edasilükkamise üheks põhjuseks peetakse seda, et SNP kaotas 8. juunil Suurbritannia ennetähtaegsetel parlamendivalimistel 54 kohast 21.

Sturgeon ütles märtsis, et teine rahvahääletus Ühendkuningriigi kooseisust lahkumise üle tuleks läbi viia ajavahemikus 2018 . aasta lõpust 2019. aasta alguseni. 

Hääletuse eesmärgiks on pakkuda šotlastele alternatiivi Brexitile, sest šotlaste enamus toetas eelmisel aastal rahvahääletusel Ühendkuningriigi jäämist Euroopa Liitu.

Kuigi Ühendkuningriigi elanikud tervikuna hääletasid mullu juunis EL-ist lahkumise poolt, siis EL-is püsimist pooldas 62 protsenti hääletanud šotlastest.

Briti referendumi tulemused piirkondade kaupa. Graafik:  wikipedia.org
Briti referendumi tulemused piirkondade kaupa. Graafik: wikipedia.org Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles