Mattis: Assad võttis Trumpi keemiarelvahoiatust tõsiselt (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: MICHAELA REHLE/REUTERS/Scanpix

USA president Donald Trumpi hoiatus Süüria valitsusele hoiduda keemiarelvarünnakust näib olevat avaldanud mõju, ütles Ühendriikide kaitseminister James Mattis täna.

«Näib, et nad võtsid hoiatust tõsiselt,»  ütles Mattis viitega Süüria autoritaarse presidendi Bashar al-Assadi režiimile.

Valge Maja pressiesindaja Sean Spicer hoiatas esmaspäeva õhtul, et USA on «tuvastanud potentsiaalsed ettevalmistused»  uueks keemiarünnakuks, mis toob kaasa tsiviilisikute, nende seas süütute laste massilise hukkumise.

«See läheb Assadile ja tema sõjaväele kalliks maksma,» lisas Spicer.

Pentagonist öeldi teisipäeval, et USA on märganud Shayrati lennuväljal tegevust, mis «viitab aktiivsetele ettevalmistustele keemiarelva kasutamiseks».

Tegemist on sama baasiga, kust Süüria õhujõud korraldasid aprillis rünnaku, milles USA ja teiste riikide teatel kasutati toksilisi aineid tsiviilisikute tapmiseks. Süüria eitab süüdistusi.

«Ma arvan, et kui president juba räägib (ettevalmistustest), siis see näitab, kui tõsiselt me neid võtame. Ta (Trump) tahtis neid veenda sellest loobuma,» ütles Mattis teel Brüsselisse NATO kaitseministrite kohtumisele.

Vastuseks ajakirjanike küsimusele, kuidas ta teab, et Süüriale antud hoiatus toimis, ütles Mattis: «Nad ei teinud seda.» 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles