USA jõustab uued viisareeglid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi John F. Kennedy lennujaam.
New Yorgi John F. Kennedy lennujaam. Foto: Spencer Platt/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide valitsus kehtestab täna põgenikele ning kuue moslemienamusega riigi kodanikele uued viisareeglid, mis nõuavad taotlejatelt lähedasi pere- või ärisidemeid Ühendriikides.

Välisministeerium saatis uusi reegleid sätestava juhise eile hilisõhtul kõikidesse saatkondadesse ja konsulaatidesse.

Samm astuti pärast seda, kui riigi ülemkohus võttis president Donald Trumpi allkirjastatud sissesõidukeelu vastu esitatud hagi esmaspäeval menetlusse ning lubas keelu osaliselt jõustada.

Välisministeeriumi väljastatud juhis jääb jõusse, kuni õigusemõistjad langetavad kaasuses lõpliku otsuse. Esialgseil andmeil hakkab kohus vaidluspooli ära kuulama oktoobri algul.

Juba heaks kiidetud viisasid ei tühistata, kuid välisministeeriumi uue juhise alusel peavad viisat taotlevad Iraani, Jeemeni, Liibüa, Somaalia, Sudaani ja Süüria kodanikud tõendama, et nad on juba Ühendriikides viibiva isiku abikaasa, alaealine või täiskasvanud laps, väimees, minia, vend või õde.

Mõningate eranditega kehtib sama nõue kõikidele mis tahes riigist pärit põgenikele, kes alles ootavad heakskiitu oma viisataotlusele või pole seda veel esitanud.

Juhises öeldakse, et Ühendriikides  viibiva isiku vanavanem, lapselaps, tädi, onu, vennapoeg, tütrepoeg, abikaasa õde, abikaasa vend, kihlatu või muu sugulane ei ole määruse alusel lähisugulane.

Ettevõtluse ja erialalise tegevuse puhul peab taotleja tõendama, et suhe ettevõte või asutusega on ametlik, dokumenteeritud ning sõlmitud tavapäraseid kanaleid pidi.

Keeld ei kehti kuuest riigist pärit ajakirjanikele, tudengitele, töölistele või lektoritele, kel on USAs paikneva asutuse kutse või kehtiv tööleping.

Ülemkohus ei avaldanud esmaspäeval täpselt, mis osas keeld peaks kehtima hakkama, kuid andis mõista, et taotleja peab tõendama heausklikku suhet USAs asuva isiku või asutusega. 

Kohus vihjas, et sissesõidukeeldu ei tohiks rakendada lähisugulasele või kui taotlejale on tehtud Ühendriikides pakkumine töötamiseks või loengute andmiseks.

USA välis-, justiits- ja sisejulgeolekuministeeriumi tippametnikud asusid pärast kohtu otsust seda tõlgendama ning eile välja antud juhis on selle töö tulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles