Poolakad ei usu Smolenski katastroofi põhjuste selgumisse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TU-154 rusud Smolenski lähedal.
TU-154 rusud Smolenski lähedal. Foto: SCANPIX

Hiljuti korraldatud arvamusuuringu kohaselt ei usu kaks kolmandikku poolakatest, et aasta tagasi aset leidnud Smolenski lennukatastroofi põhjused on täielikult välja selgitatud.

Poola presidendi Lech Kaczyński ja veel 95 inimese elu nõudnud lennuõnnetusest möödub pühapäeval aasta. Seni pole Poola ja Venemaa jõudnud ühisele seisukohale lennukatastroofi põhjuste osas ning uurimine jätkub.

Uuringufirma TNS OBOP tehtud arvamusuuringu tulemuste kohaselt uskus vaid 21 protsenti küsitletutest, et tragöödia põhjused õnnestub välja selgitada lähiajal. Kaks kolmandikku vastanutest leidis, et õnnetuse lõplikud asjaolud ei selgu veel nii pea, vahendas Poola raadio koduleht.

69 protsenti tuhandest küsitlusele vastanust oli arvamusel, et Poola poliitikud pole juhtunust õigeid järeldusi teinud.

Õnnetuse asjaolud on tänaseni ebaselged, kuid Venemaa sõnul lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused.

Varssavi on aga jaanuaris avaldatud aruannet kritiseerinud ning peaminister Donald Tusk on seda nimetanud vastuvõetamatuks. Poola on väitnud, et Smolenski lennukeskus ei andnud Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist.

Poola peaminister Donald Tusk ütles BBC-le antud intervjuus, et tõde lennukatastroofi kohta pole selgunud, kuna jaanuarikuine raport on ühekülgne ega kajasta vajakajäämisi lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Venemaa Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov tõrjus aga Tuski süüdistusi, kinnitades, et katastroofi põhjuste uurimine on olnud Venemaa poolelt läbipaistev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles