Itaalia tahab keelata abiorganisatsioonidel pagulaste merelt päästmise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahemerelt üle tuhande migrandi kaldale toimetav abilaev sildumas Sitsiilia pealinnas Palermos.
Vahemerelt üle tuhande migrandi kaldale toimetav abilaev sildumas Sitsiilia pealinnas Palermos. Foto: Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Itaalia valitsusallikate kinnitusel on neil kõrini erinevate riikide lippude all sõitvatest abiorganisatsioonide päästelaevadest, mis toovad Liibüa rannikuvetest riiki pidevalt aina uusi sisserändajaid ja kaalumisel on välismaistele abilaevadele sadamate sulgemine.

Itaalia Euroopa Liidu esindaja Maurizio Massari hoiatas ühendust, et riigis on olukord seoses pagulaskriisiga muutunud ebastabiilseks. Massari vestles olukorrast Euroopa Liidu rändevoliniku Dimitris Avramopoulosega.

«Itaalial on õigus selles, et Vahemere keskosas on olukord väljakannatamatu,» möönis Avramopoulos pärast kohtumist.

Allikate sõnul soovitakse lubada vaid Itaalia lipu all sõitvate abilaevade ja Euroopa piirivalveagentuuri Frontexi aluste tegutsemine.

Keeld puudutaks seega ka näiteks selliseid abiorganisatsioone nagu Piirideta Arstid (MSF), Päästke Lapsed (Save the Children) ja SOS Mediterranee.

Itaalia võimud on muu hulgas kahtlustanud, et mõned välismaised abiorganisatsioonid teevad tihedat koostööd Liibüas tegutsevate inimsmugeldajate jõukudega.

Itaalia piirivalve teatas teisipäeval, et Vahemerelt Liibüa rannikult päästeti viimase 48 tunniga keerulistes ilmastikutingimustes üle 8000 migrandi. Viimastel päevadel on Vahemerelt kokku ära toodud rohkem kui 12 000 Euroopasse pürginud sisserändajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles