Fukushima tuumajaama eksjuhid astuvad kohtu ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm Fukushima tuumaelektrijama endist juhti teel kohtusse.
Kolm Fukushima tuumaelektrijama endist juhti teel kohtusse. Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Jaapanis algab täna kohtuprotsess seoses 2011. aasta tuumajaamaõnnetusega.

Kolm Fukushima tuumaelektrijama endist juhti seisavad kohtus silmitsi süüdistustega surma ja vigastusteni viinud ametialases lohakuses.

Süüdistused energiafirma Tepco eksjuhi Tsunehisa Katsumata (77) ja endiste asepresidentide Sakae Muto (66) ja Ichiro Takekuro (71) vastu on ainsad kriminaalsüüdistused, mis esitati seoses rängima tuumaõnnetusega pärast 1986. aasta Tšornobõli katastroofi.

«Loodame, et protsess heidab valgust sellele, kes on vastutavad,» ütles kohtuprotsessi nõudnud rühma juht Ruiko Muto enne istungit.

Süüdimõistmise korral ähvardab mehi kuni viieaastane vangistus või kuni miljoni jeeni (7800 eurot) suurune trahv.

Eeldatakse, et mehed ei tunnista end süüdi, väites, et nad ei saanud ette näha Jaapani rannikut tabanud ja õnnetuse traagilise sündmusteahela käivitanud massiivse tsunami ulatust.

2011. aasta märtsis viis ülivõimsa maavärina tekitatud hiidlaine rivist välja Fukushima tuumajaama jahutussüsteemid, mille tagajärjel sulasid üles kütusevardad ja keskkonda paiskus radioaktiivset kiirgust.

Oma kodudest oli sunnitud lahkuma üle 200 000 inimese, kellest paljud pole endiselt saanud tagasi pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles