Miks hääletas Merkel geiabielu vastu? (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liidukantsler Angela Merkel täna Bundestagis valimisurni juures.
Liidukantsler Angela Merkel täna Bundestagis valimisurni juures. Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters/Scanpix

Saksa parlament hääletas täna geiabielu seadustamise poolt, kuid protsessi algatanud kristlikust demokraadist (CDU) liidukantsler Angela Merkel otsustas oma hääle anda eelnõu vastu.

«Minu jaoks on abielu põhiseaduse järgi abielu mehe ja naise vahel. Sel põhjusel ei hääletanud ma täna ka seaduseelnõu poolt,» ütles Merkel. Liidukantsler lisas, et loodetavasti toob Bundestagi otsus kaasa senisest natuke rohkem rahu ja liidab ühiskonda paremini kokku.

Enne valikuhetke toimus parlamendis umbes pooletunnine debatt, mille käigus sõnas sotsiaaldemokraadist (SPD) saadik Johannes Kahrs, et Merkel loopis selle teema puhul endale kaikaid kodaraisse. «See oli teie Schwabowski-hetk. Austatud proua Merkel, tänan teid mitte millegi eest,» lisas ta.

Günter Schwabowski oli Ida-Saksa Berliini ringkonna parteiallorganisatsiooni juht, kes andis 1989. aasta 9. novembril ajalukku läinud pressikonverentsi. Välisajakirjanikud küsisid talt reisivabaduse kohta, mees polnud aga ettevalmistatud materjali korralikult läbi töötanud ja sattus segadusse, vastates lõpuks, et inimesed saavad tema hinnangul vabalt Lääne-Berliini reisida ja see vabadus algab kohe. Uudised jõudsid ka kohalikku meediasse ning aitasid kaasa Berliini müüri langemisele.

Bundestagi konservatiivist spiiker Norbert Lammert palus hääletuse eel saadikutel vastastikust austust üles näidata, mida kummagi seisukoha toetamine kahtlemata väärib.

Merkel oli CDU saadikutele juba varem teatanud, et valik tuleb teha südametunnistuse järgi ning ühtset parteiliini järgima ei pea. Nii hääletaski vähemalt 70 CDU poliitikut algatuse poolt.

393 Bundestagi saadikut hääletas eelnõu poolt ja 226 saadikut oli selle vastu.

Spiegeli noortele suunatud portaal Bento laadis Twittersisse üles video, kus näeb Merkelit hääletamas. «Sul oli ainult üks ülesanne,» ütleb tekst video all. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles