Katari teatel ei kavatseta naabrite nõudmistega nõustuda (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doha.
Doha. Foto: NASEEM ZEITOON/REUTERS

Katari välisministeerium teatas laupäeval, et riik ei kavatse järele anda Saudi Araabia juhitud liitlaste nõudmistele, edastasid telekanalid Al-Jazeera ja Al-Arabiya.

Ministeeriumi kinnitusel ei kavatseta järele anda üheski punktis. Katari naaberriigid esitasid kokku 13 nõudmist.

Itaaliat külastanud välisminister šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani märkis siiski, et riik on valmis läbirääkimisi pidama.

Ministri hinnangul oli nõudmiste nimekiri mõeldudki tagasilükkamiseks, sest sellele anti aega vastata vaid kümme päeva.

Saudi Arabia, Araabia Ühendemiraadid, Egiptus ja Bahrein teatasid 5. juunil poliitiliste, majanduslike ja diplomaatiliste sidemete katkestamisest Katariga, keda nad süüdistavad äärmusrühmituste toetamises. Saudi Araabia ja selle liitlased esitasid Katarile kriisi lahendamise tingimustena 13 nõudmist, mille seas on Türgi sõjaväebaasi ja uudistekanali Al-Jazeera sulgemine ning sidemete katkestamine Iraaniga.

Tunnustatud Katari inimõiguslaste organisatsioon teatas kolmapäeval, et kavatseb Šveitsi advokaatide abiga nõuda kompensatsiooni araabia riikidelt, mis katkestasid väikse Pärsia lahe riigiga suhted. Katari Riikliku Inimõiguskomisjoni esimees Ali bin Smaikh Al-Marri keeldus avaldamast Šveitsi advokaadibüroo nime, ent märkis, et vastavasisuline avaldus tehakse lähiajal.

Kõik neli riiki sulgesid oma õhuruumi Katari lennufirmadele ning tõkestasid ühtlasi ka Pärsia lahe riigi ainsa maismaapiiri, mille kaudu tuuakse riiki sisse oluline osa toiduimpordist. Samuti tehti kõigile Katari kodanikele korraldus lahkuda nende riikidest ning samuti kutsuti kõik oma kodanikud Katarist tagasi.

Paljudel Katari kodanikel on nimetatud riikides kinnisvara ja ettevõtteid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles