Prantsusmaa lubab toetada viie Aafrika riigi ühisüksust (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron kohtumas Mali ametivenna Ibrahim Boubacar Keitaga.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron kohtumas Mali ametivenna Ibrahim Boubacar Keitaga. Foto: LUC GNAGO/AFP/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron lubas toetada uut kavandatavat rahvusvahelist üksust, mis hakkaks sõdima Aafrikas Sahelis usuäärmuslastega.

Burkina Faso, Mali, Mauritaania, Niger ja Tšaad loovad 5000-sõdurilise ühisüksuse, mis peaks võitlema Sahara kõrbest lõunas aset leidvate džihadistide rünnakute, tulistamiste ja inimröövide vastu.

Üksuse peakorter on Kesk-Malis Sevares. Oodatakse, et üksus hakkab toetama piirkonnas tegutsevat 12 000 ÜRO rahuvalvajat ja Prantsuse 4000-sõdurilist operatsiooni Barkhane.

Macron ütles Malis kohtumisel üksuse viie liikmesriigi liidrile, et Prantsusmaa eraldab üksusele 70 sõidukit ja sidevahendeid ning hakkab sellele osutama lahingutoetust. Tippkohtumisel tahetakse panna paika üksuse edasised sammud.

Euroopa Liit lubas üksusele eraldada umbes 50 miljonit eurot.

Macron tervitas üksust kui dünaamilist alt-üles (algatust), mida Prantsusmaa toetab uhkelt. «Samas on teie ja teie relvajõudude asi näidata, et G5 suudab olla efektiivne ja samas austada inimõigusleppeid. Oma partnerite veenmiseks peab olema ette näidata tulemusi,» lisas ta.

Prantsuse president otsib üksusele lisatuge Belgialt, Hollandilt, Saksamaalt ja Ühendriikidelt.

Pariisis paikneva Serge Michailofi hinnangul tuleb üksusele iga aasta kulutada vähemalt 300-400 miljonit dollarit (262-350 miljonit eurot). Mali välisministri hinnangul tuleks üksusele iga aasta kulutada 450 miljonit dollarit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles