Hiina president: Hiina-USA suhteid mõjutavad negatiivsed tegurid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Hiina president Xi Jinping ütles täna USA ametivennale Donald Trumpile, et kahepoolseid suhted «mõjutavad mõned negatiivsed tegurid», vahendas riigimeedia.

Mõni päev pärast seda, kui Trump kiitis heaks 1,3 miljardi dollari suuruse relvamüügi Taiwanile, kutsus Xi telefonivestluses Trumpi pidama kinni «ühe Hiina» põhimõttest seoses isevalitseva saarega, mida Peking peab Mandri-Hiina lahkulöönud provintsiks.

Valge Maja teatas varem, et president tõstatas vestluses Xi´ga «Põhja-Korea tuuma- ja ballistilise raketi programmist lähtuva ohu».

«Mõlemad liidrid kinnitasid pühendumust tuumavaba Korea poolsaare saavutamisele,» lisati avalduses.

Valge Maja ei maininud avalduses Trumpi ja Xi võimalikku mõttevahetust Lõuna-Hiina mere vaidlusaluste saarte üle, ehkki telefonivestlus peeti vaid mõni tund pärast seda, kui USA sõjalaev möödus navigeerimisvabaduse toetamiseks vähem kui 12 meremiili kauguselt vaidlusaluses Paraceli saarestikus asuvast Tritoni saarest, mis on Hiina kontrolli all, ent mida peavad endale kuuluvaks veel mitu riiki.

Peking nimetas Ühendriikide sammu «tõsiseks poliitiliseks ja sõjaliseks provokatsiooniks».

Trump kordas telefonivestluses Xi´ga «ka oma otsustavust püüelda tasakaalustatumate kaubandussuhete poole USA kaubanduspartneritega,» teatas Valge Maja viitega Ühendriikide valitsuse agressiivsele positsioonile kaubandusküsimustes, eriti seoses Hiinaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles