Läti loobub isikukoodides sünniaja märkimisest (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti pass.
Läti pass. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Kui senistes Läti isikukoodides oli kirjas ka inimese sünniaeg, siis nüüd hakkab neid numbreid asendama suvaline kombinatsioon.

Alates 1. juulist kehtib Lätis uus isikukoodide süsteem, kirjutab Mixnews viitega portaalile Skaties.lv. Nüüd saavad uued Läti ilmakodanikud isikukoodi, kuhu ei märgita sünnipäeva ega- kuud. Isikukood algab nüüd numbritega 32 ja sellele järgneb juhuslik numbrikombinatsioon.

Portaali väitel on analoogne süsteem kasutusel ka teistes riikides. Igal Läti elanikul on korra elu jooksul õigus isikukoodi muuta. Neil Läti kodanikel, kellel on vana tüüpi isikukood, on õigus taotleda uus, ilma sünniajata isikukood.

Seni koosnes Läti isikukood 11 numbrist, millest esimesed kuus näitasid sünniaega, ja olid teistest numbritest sidekriipsuga eraldatud.

Senine isikukood  andis võimaluse näiteks ealiseks diskrimineerimiseks, kirjutab TVnet. Arutelu isikukoodi muutmise üle algas 2007. aastal, kui selleteemalise pöördumise tegid Läti õiguskantsleri poole meedikud.  Meditsiinilistes dokumentides, mis olid nähtavad kolmandatele isikutele, pidid nad näitama oma isikukoodi. Seda aga loeti inimõiguste rikkumiseks.

Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungase sõnul on isikukoodide moodustamine riigiti erinev. Osas riikides ei olegi isikukoode kasutusel. «Eestis kasutusel olev isikukoodide süsteem töötab hästi, seetõttu ei ole kaalutud ka senise isikukoodi süsteemi muutmist,» sõnas Pungas.

Eestis on isikukood inimese soo ja sünniaja alusel moodustatud arv, mis võimaldab inimese üheselt kindlaks teha. Pungas kinnitas, et ühesugust isikukoodi kahele erinevale inimesele ei ole võimalik Eestis anda.

Tasub teada: mida näitavad isikukoodi viimased numbrid

Isikukood koosneb 11 numbrist, millest esimene näitab inimese sugu ja kuus järgmist tema sünnikuupäeva. Neile järgnevad kolm numbrit on järjenumbrid ühel ja samal päeval sündinutele ning viimane on kontrollnumber, mis arvutatakse spetsiaalse valemi abil. Isikukood moodustatakse rahvastikuregistri tarkvara vahendusel.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles