Kutšma palus prokuratuurilt luba sõita Moskvasse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ekspresident Leonid Kutšma
Ukraina ekspresident Leonid Kutšma Foto: SCANPIX

Ukraina ekspresidendi Leonid Kutšma advokaadid esitasid peaprokuratuurile palve lubada endisel riigipeal ajutiselt lahkuda alalisest kodukohast.

Luba küsimine lahkumiseks on seotud sellega, et Vene agentuur Roskosmos oli kutsunud Kutšma 12. aprilliks Moskvasse, kus seoses 50 aasta möödumisega Juri Gagarini kosmoselennust leiavad aset pidulikud üritused, vahendas Interfax.

Kutšma on seotud kosmosega, kuna aastatel 1986-1992 töötas ta Južmaši peadirektorina. Ettevõte toodab raketi- ja kosmosetehnikat.

Ukraina peaprokuratuur algatas märtsi lõpus Kutšma vastu kriminaalasja. Ekspresidenti süüdistatakse võimupiiride ja ametivolituste ületamises, mis viisid ajakirjanik Georgi Gongadze tapmiseni.

Kutšma andis süüdistuse esitamise tõttu allkirja kodukohast lahkumise kohta ja nii peab ta igaks sõiduks, olgu see siis Ukrainas või välismaal, paluma peaprokuratuurilt luba.

Näiteks oli ta sunnitud luba küsima selleks, et 5. aprillil sõita Dnepropetrovskisse ühe Južmaši-aegse kolleegi matusele.

Ajakirjanik Gongadze rööviti 2000. aasta septembris Kiievis pärast ühe sõbra külastamist. Endine siseministeeriumi töötaja Oleksi Pukatš on üles tunnistanud, et poos Gongadze oma rihmaga üles ning seejärel raius tal kirvega pea maha.

Eelmise aasta septembris teatasid uurijad, et Gongadze mõrva tellis endine siseminister Juri Kravtšenko, kes 2005. aastal end tappis. Gongadze toetajate sõnul olid mõrva taga aga veelgi kõrgemad võimulolijad.

Kutšma oli Ukraina president aastatel 1994-2005.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles