Rootsi kaitsejõud ostavad USAst 15 Black Hawk kopterit

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide meedikud Black Hawk kopteri juures Kandaharis (Afganistan).
Ameerika Ühendriikide meedikud Black Hawk kopteri juures Kandaharis (Afganistan). Foto: SCANPIX

Rootsi kaitsejõud ostavad Ameerika Ühendriikidest 15 Black Hawk helikopterit, kaitseministri Sten Tolgforsi kinnitusel on läbirääkimised lõppjärgus.

Ministri sõnul peaksid esimesed kopterid kohale saabuma järgmise aasta alguses, vahendas The Local. Kõik uued Black Hawkid peaksid kasutuses olema aastaks 2017.

Praeguste plaanide järgi algab Rootsi pilootide väljaõpe uute süsteemidega sel suvel Ühendriikides.

Tolgfors ei avalikustanud tehingu rahalist väärtust, kuid parlament on reserveerinud uute kopterite ostmiseks ligi 500 miljonit eurot. Summa sisaldab pilootide, meeskonna aj tehnikute väljaõpet.

Kaitseminister kirjutas tehingust ajalehes Dagens Nyheter. Tema väitel võimaldab tehing suurendada oma sõjalist kohalolekut Afganistanis ka pärast 2013. aastat.

Rootsi valitsus tahab selle tehinguga lahendada lõplikult ära kopteriprobleemi. Hanke taga on raskused Euroopa firmalt NHIndustries tellitud Helicopter 14-ga. Esimesed kopterid pidid kohale jõudma juba 2008. aasta alguses, kuid nüüd oletatakse, et ekspluatatsiooni saab need võtta alles enne 2020. aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles