Europarlament kaalub piiranguid saadikute vastuolulistele välisvisiitidele (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom Süüria visiidil 2016. aasta juulis.
Yana Toom Süüria visiidil 2016. aasta juulis. Foto: Yana Toomi büroo

Euroopa Parlamendi juhid valmistavad ette reeglitemuudatusi, mille abil ohjeldada eurosaadikute visiite poliitiliselt tundliku staatusega riikidesse ja piirkondadesse, mis võiksid saata eksitavaid sõnumeid Euroopa Liidu poliitika kohta, nagu näiteks Yana Toomi külaskäigud Süüriasse.

«Suur osa välisreise ei põhjusta mingeid küsimusi. Kuid on selliseid visiite, mis kahjustavad Euroopa Liidu kuvandit välismaal, kuna sealsed inimesed ei tee vahet Euroopa Parlamendil ja Liidul,» ütles europarlamendi väliskomisjoni esimees, Saksamaalt valitud konservatiiv David McAllister rahvusvahelises väljaandes Politico.

Paljud Euroopa Parlamendi saadikud käivad mitteametlikel visiitidel kohtades, nagu Ukraina või Süüria, ning põhjustavad sellega küsimusi nende külaskäikude asjaolude selguse või neil esitatavate sõnumite suhtes, kirjutab Politico teisipäeval. Europarlamendi juhid kardavad, et sellised reisid kahjustavad tõsiselt Euroopa Parlamendi positsiooni.

Seetõttu soovib McAllister karmistada saadikute välisreise puudutavaid reegleid. Koos sotsiaaldemokraatide fraktsiooni kuuluva Hispaania saadiku Inés Ayala Senderiga on nad esitanud Euroopa Parlamendi esimehele Antonio Tajanile ettepanekud välisreiside läbipaistvamaks muutmiseks ning selliste parlamendisaadikute sanktsioneerimiseks, kes «kahjustavad tõsiselt parlamendi positsioone», edastab Politico.

Ettepanekuid hakatakse arutama ilmselt sügisel.

Euroopa Parlament soovitab saadikutel mitteametlikel välisvisiitidel «hoiduda tegevusest, mis võiks tekitada segadust parlamendi või selle osade ametliku tegevuse suhtes».

McAllisteri hinnangul pole praegused reeglid piisavalt selged. Tema pakutud muudatused jätaks saadikud, kes ignoreerivad Euroopa Parlamendi juhiseid, aastaks ilma õigusest osaleda parlamentidevaheliste delegatsioonide visiitidel, parlamentidevahelistel konverentsidel või muudel institutsioonidevahelistel foorumitel.

«Saadiku väljendusvabaduse ja institutsiooni õiguse vahel kaitsta oma ametlikku positsiooni, tuleb leida õige tasakaal, eriti eurosaadikute välisreisidel,» ütles McAllister oma sõnavõtus, mille teksti Politico on näinud. «Tasakaal tuleb teha selgeks protseduurireeglites või teistes kohastes aktides,» lisas ta.

Yana Toom Aleppo lennujaama ees
Yana Toom Aleppo lennujaama ees Foto: Sotsiaalmeedia

Politico toob näidetena segadusi ja diplomaatilisi probleeme tekitanud välisreisidest Luksemburgist valitud eurosaadiku Frank Engeli veebruaris tehtud visiidi Mägi-Karabahhi, Rumeenia saadiku Laurenţiu Rebega mullu aprillis toimunud külaskäigu Krimmi ning Toomi, Läti saadiku Tatjana Ždanoka ja hispaanlase Javier Couso Permuy visiidi Süüriasse eelmise aasta juulis, kui nad kohtusid ka riigi juhi Bashar Al-Assadiga.

Toom on külastanud Süüriat ja kohtunud al-Assadiga kokku kolmel korral - tänavu märtsis ning eelmise aasta juulis ja detsembris.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles