Välisminister: Türgi sõdurid ei lahku mingil juhul Küproselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO puhvertsoon Küprose kaheks jaotatud pealinnas Nikosias.
ÜRO puhvertsoon Küprose kaheks jaotatud pealinnas Nikosias. Foto: YIANNIS KOURTOGLOU/REUTERS/Scanpix

Türgi sõdurid jäävad Küprosele ükskõik millise ühinemisleppe alusel, mis Küprose ja Põhja-Küprose vahel sõlmitakse, sõnas Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu täna.

Türgi ei aktsepteeri rahulepet, mis näeb ette kõigi nende sõdurite lahkumist saareriigist, nagu nõuab Nikosia, ütles minister.

Çavuşoğlu andis pressikonverentsi Šveitsis peetavatel ühinemiskõnelustel.

Kohtumisest võtavad osa Küprose Vabariigi president Nikos Anastasiades, Põhja-Küprose Türgi Vabariigi (TRNC) liider Mustafa Akıncı, Küprose niinimetatud garantriikide Kreeka, Türgi ja Suurbritannia välisministrid ning Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini.

Need, kes fantaseerivad Türgi sõdurite lahkumisest peavad üles ärkama, ütles Türgi välisminister.

Sõjalise sekkumise õiguse tühistamine kavandataval föderaalsel Küprosel on Türgi ning TRNC jaoks vastuvõetamatu, sõnas Çavuşoğlu.

Küpros on jagatud kaheks alates 1974. aastast, kui Türgi väed okupeerisid saare põhjaosa vastuseks Ateenast toetatud riigipöördekatsele, mille eesmärgiks oli saare ühendamine Kreekaga. Praegune läbirääkimisprotsess saare taasühendamiseks algas 2015. aasta mais.

Türgil on saareriigis üle 35 000 sõjaväelase.

ÜRO rahuvalvajad jälgivad Küprose pealinnas Nikosias eelmisel nädalal toimunud meeleavaldust saareriigi ühendamiseks. Foto: IAKOVOS HATZISTAVROU/AFP/Scanpix
ÜRO rahuvalvajad jälgivad Küprose pealinnas Nikosias eelmisel nädalal toimunud meeleavaldust saareriigi ühendamiseks. Foto: IAKOVOS HATZISTAVROU/AFP/Scanpix Foto: IAKOVOS HATZISTAVROU/AFP
Türgi sõdurid mullu suvel Nikosia Türgi poolel sõjaväeparaadil. Foto: AFP PHOTO /Scanpix
Türgi sõdurid mullu suvel Nikosia Türgi poolel sõjaväeparaadil. Foto: AFP PHOTO /Scanpix Foto: BIROL/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles