Holland saab esimese immigrandist linnapea

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmed Aboutaleb.
Ahmed Aboutaleb. Foto: AFP / Scanpix

Hollandi lõunaosas asuva Euroopa suurima sadamalinna Rotterdami linnapeaks saab Maroko päritolu poliitik.


Suuruselt Hollandi teist linna hakkab juhtima praegune asesotsiaalminister Ahmed Aboutaleb, vahendas AFP Hollandi ajalehe NRC Next uudist.

Hollandi meedia ja avalikkus on 47-aastase Hollandi immigrandi saamise Rotterdami linnapeaks üldjoontes positiivselt vastu võtnud, nimetades Aboutalebi üllatuslikuks, kuid samas põnevaks valikuks. Meediat pole häirinud ka asjaolu, et Aboutalebil on Hollandi kodakondsuse kõrval ka Maroko pass.

Kristliku taustaga konservatiivne ajaleht Trow leidis oma juhtkirjas, et Aboutalebi valimine Rotterdami linnapeaks edendab riigi integratsiooniprotsessi, mis sai suure tagasilöögi, kui Hollandi paremäärmuslik poliitik Pim Fortuyn 2002. aastal vahetult enne valimisi mõrvati. Fortuyni populistlik erakond viis ellu poliitikat, mis seisnes peamiselt immigratsiooni piiramises, immigrantidega seotud kuritegevuse vähendamises ja maailma avalikkuse silmis tähendas partei edu riigi nihkumist paremale.

Aboutaleb sündis 1951. aastal Marokos Beni Sideli asulas, kuid kolis koos perega 14-aastasena Hollandisse. Ta on varem töötanud ajakirjanikuna, ministeeriumi pressiesindajana ning Amsterdami ja Haagi linnavolikogu liikmena.

Aboutaleb asub Rotterdami linnapea kohustusi täitma 1. jaanuarist, kuid tema volitused peaks heaks kiitma ka siseminister Guusje ter Horst, peaminister Jan Peter Balkendende ja kuninganna Beatrix.

Marokolased moodustavad Hollandis ühe suurema immigrantide kogukonna, sest riigis elab hinnanguliselt 350 000 marokolast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles