Iraak tähistab võitu Mosuli linnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi peaminister Haider al-Abadi (keskel) täna Mosulis.
Iraagi peaminister Haider al-Abadi (keskel) täna Mosulis. Foto: AFP/SCANPIX

Iraagi peaminister Haider al-Abadi saabus Mosuli linna, et kuulutada see pärast kuid kestnud lahinguid terrorirühmitisega Islamiriik (ISIS) vabastatuks. 

Lahingud Mosulis on kestnud alates mullu oktoobrist. ISISe võitlejad vallutasid linna 2014 juunis, mil nad kuulutasid oma kontrolli all olevatel Iraagi ja Süüria aladel välja niinimetatud kalifaadi.

Lahingutes on osalenud nii kurdivõitlejad, sunniitlikud hõimud kui šiiidid. Valitsuse avalduse järgi tuli al-Abadi Mosuli ka selleks, et relvavägesid võidu puhul õnnitleda. 

Linna idaosa kuulutati täielikult vabastatuks jaanuaris, kuid kitsaste tänavatega läänekvartalis – kus asub ka vanalinn – on võitlus olnud vaevalisem. Kõige meeleheitlikumat vastupanu osutasid terroristid väikesel territooriumil vanalinnas. 

Alates ISISe võimuletulekust on Mosulist lahkunud hinnanguliselt 900 000 inimest ehk ligi pool kogu sõjaeelsest rahvastikust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles