Iisraeli relvatootja kaebas Gruusia kohtusse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hermes 450-tüüpi mehitamata luurelennuk.
Hermes 450-tüüpi mehitamata luurelennuk. Foto: SCANPIX

Iisraeli kaitsetööstusettevõte Elbit Systems kaebas Gruusia valitsuse kohtusse, kuna firma väitel võlgneb Thbilisi neile hinnanguliselt 100 miljonit dollarit.

«Hagi on Gruusia valitsuse vastu, mis pole maksnud ettevõttele raha relvatarnete eest, mis on paika pandud 2007. aastal sõlmitud lepingutega,» selgitas ettevõtte esindaja eile RIA Novostile. Gruusia uudistevõrgu civil.ge teatel esitas firma kaebuse Suurbritannia kohtusse.

Kuigi allikas ei täpsustanud, mis tüüpi relvi leping puudutab, on Thbilisi Elbit Systemsilt ostnud vähemalt 40 Hermes 450-tüüpi mehitamata luurelennukit. Väidetavalt aitas firma Gruusial kaasajastada ka SU-25-tüüpi ründelennukeid.

Hermes-tüüpi luurelennukeid kasutas Gruusia ka 2008. aasta augustisõja ajal ning väidetavalt oli grusiinidel neist palju abi, kuna lennumasinad on varustatud digitaalsete videokaamerate ja infrapunakaameratega tänu millele sattusid Vene kolonnid korduvalt Gruusia vägede tule alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles