AJA PEEGEL. Küprose kreeklaste verine vabaduspüüe

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EOKA kokkupõrge Briti sõduritega 1956. aastal Nikosias.
EOKA kokkupõrge Briti sõduritega 1956. aastal Nikosias. Foto: Wikipedia.org

Kui Küpros 1960. aastal Suurbritanniast lahku lõi, polnud veel teada, et ühtse riigina ei jõua see isegi 20 aastat eksisteerida.

Portaal The Conversation kirjutab, et 1960. aastal sündinud Küpros oli oma ajastu laps, kätkedes endas kolonialismi pärandit: iseseisvuse tagajateks said Suurbritannia, Kreeka ja Türgi, kellel kõigil jäi õigus sekkuda Küprose siseasjadesse. «Tundub uskumatu, et Euroopa Liidu ja ÜRO liikmest riik lubab oma suveräänsust sel moel ohtu seada, kuid selline on Küprose argipäev,» kirjutab The Conversation. 

Küprose ja Türgi kontrollitava Põhja-Küprose Türgi vabariigi – mida ei tunnista riigina keegi peale Ankara – võimud peavad jätkuvalt läbirääkimisi saareriigi ühendamiseks, kuid suurt edulootust ei anta ka praegusele katsele, sest osapoolte nõudmised on erinevad ning väliseid hoobasid protsessi mõjutamiseks vähevõitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles