Medvedev: Katõni veretöö eest vastutab NLi juhtkond

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin asetamas küünalt 1940. aastal tapetud Poola ohvitseride mälestuseks.
Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin asetamas küünalt 1940. aastal tapetud Poola ohvitseride mälestuseks. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ütles täna, et vastutus 1940. aasta Katõni massimõrva eest lasub NSV Liidu toonasel juhtkonnal.

Täna Poola riigipea Bronisław Komorowskiga kohtuv Medvedev nimetas umbes 22 000 Poola sõjaväelase hukkamist kuritööks ning kinnitas, et katsed vastutust Nõukogude juhtkonnalt maha pühkida on väärad nii ajaloolise tõe huvides kui ka moraalsetel kaalulutustel, vahendas uudistevõrk AFP.

Poola ja Venemaa riigipead külastavad täna Smolenskist 20 kilomeetri kaugusel asuvat Katõni metsa, kus NKVD lasi maha umbes 4000 Poola ohvitseri ja politseinikku. Lisaks hukati neid üle kogu maa asunud NKVD keldrites ning Ukrainas ja Valgevenes.

Mullu kiitis Venemaa parlament heaks deklaratsiooni, mille kohaselt andis käsu tuhandete Poola sõjaväeohvitseride hukkamiseks NSV Liidu toonane juht Jossif Stalin.

Seejuures on NSV Liit end kuritöös ka süüdi tunnistanud, kuna 13. aprillil 1990. aastal teatas kommunistliku impeeriumi viimane juht Mihhail Gorbatšov, et Katõni veresauna pani Stalini käsul ning kommunistliku partei ja valitsuse tippjuhtide isiklikul heakskiidul toime NKVD.

Sellele vaatamata ei kuulutanud toimunut inimsusevastaseks kuriteoks ja leiti, et selle eest vastutavad ainuisikuliselt NSV Liidu tolleaegsed juhid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles