Rühm Rootsi seadusandjaid esitas genotsiidihagi Türgi presidendi vastu (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Xinhua / Scanpix

Rühm Rootsi seadusandjaid teatas esmaspäeval hagi esitamisest Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani vastu, süüdistades teda genotsiidis, inimsusevastastes kuritegudes ja sõjaroimades Türgi kaguosas.

Hagile on alla kirjutanud viis seadusandjat Vasakparteist ja Roheliste parteist. Tegemist on esimese sellise sammuga teise riigi juhi vastu.

Hagi on seotud konfliktiga Türgi kaguosa kurdialadel, kus mässulised ja julgeolekujõud on pärast hapra relvarahu kokkuvarisemist 2015. aastal lahinguid pidanud.

"Meie, viis seadusandjat, esitame hagi, taotledes karistamist genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjaroimade eest," ütles Vasakpartei parlamendisaadik Annika Lillemets Stockholmis pressikonverentsil.

Hagis nimetatakse Erdoğani ja veel mitut valitsuse liiget, teiste seas peaministrit Binali Yıldırımi.

Rootsis 2014. aastal vastu võetud seadus võimaldab riigi kohtutel korraldada kohtuprotsesse inimsusevastaste kuritegude osas olenemata sellest, kus neid on sooritatud või kelle poolt.

Prokuratuuri teatel kaalutakse nüüd, kas algatada eeluurimine. Prokuratuuri sõnul võib otsuse langetamine veidi aega võtta.

Kui prokurörid otsustavad uurimise algatada, võidakse anda Erdoğani suhtes välja vahistamisorder.

Roheliste partei parlamendisaadik Carl Schlyter avaldas lootust, et teiste Euroopa riikide seadusandjad järgivad nende eeskuju.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles