Briti peaminister kõrvaldas sõna neeger kasutanud parlamendiliikme (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ann Marie Morris
Ann Marie Morris Foto: Herald Express / SWNS.com/Scanpix

Sõna neeger kasutanud konservatiivist Suurbritannia parlamendiliige kõrvaldati parlamendist. Samm oli uus hoop Briti peaministri Theresa May tooride niigi haprale olukorrale alamkojas. 

May andis käsu toorist (Briti konservatiivne erakond) parlamendiliikme Anne Marie Morrise kõrvaldamiseks eile peale seda, kui viimane kasutas sõna neeger ühel kohtumisel Londonis.

Suurbritannia peaminister Theresa May. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/Scanpix
Suurbritannia peaminister Theresa May. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/Scanpix Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Sellega vähendas May oma enamuse Briti parlamendi alamkojas vaid kuue liikmeni. Pole teada, kas Morrise karistamiseks kasutatakse ka teisi meetmeid. May sõnul oli Morrise sõnavalik šokeeriv ja vastuvõetamatu. «Palusin kohe ta välja arvata. Taoline kõneviis ei kuulu tänapäeva poliitikasse,» sõnas peaminister.

«Brexit hakkab mõjutama vaid seitset protsenti praegu Suurbritannias kasutusel olevatest finantsteenustest. Kindlasti on palju inimesi, kes sellele vastu tahaksid vaielda. Ütleksin vaid, et tuleb uurida detaile, olukord ei ole nii hukatuslik. Nüüd jõuame aga asja tuumani (ingliskeelse väljendi «nigger in the woodpile» otsetõlge «neeger puuriidas»), mis juhtub, kui ELiga lepet ei sõlmita?» ütles Morris kohtumisel Londonis.

Tema sõnavõtu salvestas Briti väljaanne Huffington Post.

Morris palus vabandust mõne tunni jooksul peale avaldust ja sõnas, et ei soovinud kedagi öelduga solvata.

Fraas, mida ta kasutas, pärineb arvatavasti Ühendriikidest, kus pikka aega kasutati mustanahalisi orje. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles