USA kiidab heaks raketitõrjesüsteemide müümise Rumeeniale (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketitõrjesüsteem Patriot Leedus.
Raketitõrjesüsteem Patriot Leedus. Foto: Alfredas Pliadis/imago/Xinhua

Ühendriikide välisministeerium teatas teisipäeval, et on valmis müüma Rumeeniale 3,9 miljardi USA dollari eest õhutõrjesüsteeme Patriot.

Otsus tõenäoliselt ärritab Venemaad.

«USA välisministeerium jõudis otsusele kiita heaks raketitõrjesüsteemide Patriot müümise Rumeeniale,» edastati ministeeriumi teadaandes.

USA kongress peab otsusele 30 päeva jooksul heakskiidu andma.

«Rumeenia kasutab raketisüsteeme Patriot riigikaitse tugevdamiseks ja regionaalohtude tõrjumiseks,» märgiti välisministeeriumi avalduses.

Möödunud nädalal nõustus Valge Maja müüma õhutõrjerakette Patriot Poolale. Poola kaitseministri Antoni Macierewiczi sõnul võib lepe Poolale maksta umbes 30 miljardit zlotti ehk 7 miljardit eurot. Varssavi üritab tugevdada kaitset Venemaa suurema sõjalise aktiivsuse tõttu, millest osa toimub Poola õhuruumi lähistel.

USA välisministeerium kiitis maikuus heaks Araabia Ühendemiraatidele (AÜE) umbes kahe miljardi dollari eest rakettide ja raketitõrjesüsteemide müümise. AÜE valitsus avaldas samuti soovi rakettide ja raketitõrjekomplekside Patriot ostmiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles