Venemaa liigutas Gruusia piiri mitmesaja meetri võrra (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdur 2008. aastal Lõuna-Osseetias.
Vene sõdur 2008. aastal Lõuna-Osseetias. Foto: VANO SHLAMOV/AFP/Scanpix

Kohalike meediakanalite andmetel on Venemaa liigutanud oma piiri Gruusiaga mitmesaja meetri võrra, vahendab The Independent.

Väidetavalt liigutasid Venemaa sõdurid eelmisel nädalal Lõuna-Osseetias piirimärgi mitusada meetrit edasi. Vahejuhtum leidis aset enne Venemaa presidendi Vladimir Putini ja USA riigipea Donald Trumpi kohtumist.

Gruusia julgeolekuagentuurid on nimetanud seda «illegaalseks» sammuks ja nende sõnul on piirimärkide liigutamine oluliselt mõjutanud Gori piirkonna talunike elu.

Gruusia president Giorgi Margvelašvili on väljendanud oma viha selle ettevõtmise suhtes ja kutsunud üles rahvusvahelist kogukonda sellist käitumist hukka mõistma. «Gruusia kasutab kõiki diplomaatilisi meetmeid, et see varjatud invasioon peatada,» lausus president.

Kodanikukaitse ja võrdõiguslikkuse ministri Ketevan Tsikhelašvili sõnul pole tegu «varjatud invasiooniga», tema sõnul on tegu «avatud ja dünaamilise okupatsiooniga», mis on toimunud alates Venemaa ja Gruusia konfliktist 2008. aastal, vahendab kohalik meedia.

Kunagine USA saadik NATO juures, Kurt Volker on kutsunud üles Lääneriike Moskvale vastu seisma. «Venemaa on palju nõrgemas seisus, aga nad on olnud agressiivsed, sest nad arvestavad sellega, et me ei vasta neile mingil viisil,» lausus Volker BBC Radio 4 eetris.

2008. aastal saatis Venemaa Lõuna-Osseetiasse oma väed, öeldes, et nad tahavad tsiviilisikuid Gruusia vägede rünnakute eest kaitsta. USA ja Euroopa Liidu poolt toetatud Gruusia sõnul taheti Lõuna-Osseetia lihtsalt vallutada.

Venemaa-kriitikute sõnul oli sõda Lõuna-Osseetias peaproov 2014. aastal toimunud Krimmi annekteerimisele ja pealetungile Donbassi piirkonnas. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles