Brexiti pealäbirääkija seadis Suurbritanniale karmid tingimused (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier.
Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier. Foto: THIERRY CHARLIER/AFP/SCANPIX

Euroopa Liidu Brexiti-kõneluste juht Michel Barnier seadis Suurbritanniale karmid tingimused, mille viimane peab täitma kõneluste esimeste kuude ajal, enne kui osapooled saavad hakata vaatlema lähemalt oma suhteid tulevikuks, vahendab BNS.

Barnier' sõnul peab Suurbritannia näitama «küllaldast progressi» kodanikuõiguste teemal, Euroopa Liidule makstava summa osas ning Iirimaa piiriküsimuses, enne kui kõnelused tulevase vabakaubandusleppe üle saavad edasi liikuda.

Briti välisminister Boris Johnson ütles teisipäeval, et Euroopa Liit võib raha, mida nad Suurbritannialt ühendusest lahkudes saada loodavad sama hästi kui korstnasse kirjutada.

«Minu arvates on summad, mida ma olen näinud, et nad kavatsevad meie riigilt küsida, röövellikud ja mulle tundub, et korstnasse kirjutamine on selle kohta täiesti sobilik väljend,» ütles Johnson parlamendis.

Barnier vastas Johnsoni märkusele sarkastiliselt, et «ma ei kuule küll mingit vilistamist, küll aga kella tiksumist» (metafoor, mida Johnson «korstnasse kirjutamise» all inglise keeles kasutas tugineb sõnale «vilistama»), viidates sellele, et 2019. aasta märtsi tähtaeg läheneb jõudsalt.

Suurbritannia alustas juunis läbirääkimisi EL-ist lahkumise tingimuste ja tulevase vabakaubandusleppe arutelu võimaliku ajakava üle.

Suurimaid lahkhelisid tõotavate teemade hulgas on umbes 100 miljardi euro suurune arve, mille tasumist Euroopa Liit Suurbritannialt ootab.

Euroopa Liidu sõnul tuleb brittidel täita eelarvelubadusi, milles on kokku lepitud 2020. aastani, ning jätkama vaesemate liikmesriikide arenguprogrammide rahastamist.

Summa võib aga jääda tublisti alla 100 miljardi, sest Suurbritannia tagasimaksed kärbivad sellest kümneid miljardeid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles