EL võttis Ungari pihtide vahele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: ERIC VIDAL/REUTERS/Scanpix

Euroopa Liit alustas Ungari suhtes vastuolulise vabaühenduste tegevust piirava seaduse tõttu rikkumismenetlust, andes Budapestile vaidluse lahendamiseks aega ühe kuu.

Brüssel teatas ka, et liikus edasi teise menetlusega Ungari kõrgharidusseaduse üle, mis võib viia riigis tegutseva maineka Kesk-Euroopa ülikooli sulgemiseni.

«Euroopa Komisjon otsustas täna saata Ungarile ametliku teavituskirja seoses 13. juunil vastu võetud uue välisrahastusega vabaühenduste seadusega,» teatas Euroopa Komisjon avalduses, lisades, et andis Ungarile vastamiseks aega ühe kuu.

Samm pingestab veelgi ELi suhteid Ungari peaministri Viktor Orbániga.

Ungari parlament kiitis juunis heaks seaduse, mis kohustab aastas üle 24 000 euro välisrahastust saavaid vabaühendusi registreerima end välismaalt toetatud organisatsioonina. Vastasel juhul ähvardab organisatsioone seaduse mittetäitmise tõttu sulgemine.

Samuti peavad nad edaspidi enda kohta kasutama määratlust välismaalt toetatud organisatsioon ka oma veebilehtedel, pressiteadetes ja teistes dokumentides.

«Kodanikuühiskond on meie demokraatlike ühiskondade kude, mistõttu ei tohiks selle tööd ülemäära piirata,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans.

«Me oleme analüüsinud hoolikalt uut vabaühenduste seadust ja jõudnud järeldusele, et see ei ole ELi õigusega kooskõlas,» lausus ta.

Timmermansi sõnul ootab EL Ungarilt dialoogi astumist eesmärgiga lahendada see küsimus nii kiiresti kui võimalik. «Me ootame Ungari võimudelt vastust kuu jooksul,» lausus asepresident.

Orbáni valitsuse väitel on meetmed vajalikud läbipaistvuse suurendamiseks ning rahapesu ja terrorismi rahastamise vastu võitlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles