Suri kuulus Hiina dissident

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Xiaobo.
Liu Xiaobo. Foto: Reuters/ScanPix

Hiinas suri 61-aastane Nobeli preemia laureaat ja opositsioonitegelane Liu Xiaobo. Ligi kuu aja eest vangist välja lastud ja maksavähki põdenud mees heitis hinge ühes Kirde-Hiina haiglas. 

Xiaobo kandis vanglas 11-aastat karistust väidetava riigivõimu õõnestamise eest. Kirjandusõppejõust Xiaobo oli tuntud oma aastatepikkuse võitluse eest demokraatia nimel – näiteks võttis ta osa Taevase Rahu väljaku protestidest aastal 1989.

Karistuseks oma dissidentliku tegevuse eest oli Xiaobo varem ka töölaagris, kus kohtus oma teise abikaasa Liu Xiaga. 

Nobeli rahupreemia määrati dissidendile aastal 2010, kuid seda vastu võtma minna teda ei lubatud. Otsus põhjustas suurema tüli Hiina ja Norra vahel. 

Mitmed lääneriigid ergutasid Hiinat, et see lubaks Xiaobol lahkuda välismaale, kus tema lootused tervenemisele ja efektiivsele ravile olnuks paremad. Hiina arstide sõnul oli mees reisimiseks liiga haige – ehkki teda külastanud välismaa arsti arvasid teisiti. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles