Jaapan tõstis tuumaavarii raskusastme maksimaalseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani tuuma- ja tööstusturvalisuse agentuuri juht Kenkichi Hirose (keskel)
Jaapani tuuma- ja tööstusturvalisuse agentuuri juht Kenkichi Hirose (keskel) Foto: SCANPIX

Jaapan teatas, et Fukushima tuumajaama õnnetuse raskusaste on rahvusvahelisel tuuma- ja kiirgussündmuste skaalal (INES) maksimaalne ehk seitse.

Tuumaavarii raskusastme tõstmisest teatas Jaapani tuuma- ja tööstusturvalisuse agentuuri juht Kenkichi Hirose, edastab Reuters.

Asjatundjate sõnul saab Fukushima tuumajaamas toimuva võrdsustada 1986. aasta Tšernobõli katastroofiga.

Tuumaenergia spetsialistid määratlesid varem, et Jaapani tuumaõnnetus on INES-skaalal 5 – 6.

Jaapani võimude sõnul on Fukushimast keskkonda levinud radioaktiivsete ainete määr umbes kümme protsenti Tšernobõli radioaktiivsusest.

Fukushima tuumajaama probleemid algasid 11. märtsil, kui Jaapanit tabas tugev maavärin, millele järgnes peaaegu kohe tsunami.

Asjatundjad võrdlesid Fukushima ja Tšernobõli tuumajaama juhtumeid. Tšernobõlis oli tulekahju kümme ööpäeva. Fukushima reaktoreid on püütud stabiliseerida juba üks kuu.

Eile tabas Jaapanit uus maavärin. Pärast seda teatas tuumajaama omanikfirma TEPCO, et Fukshima neljandas reaktori juures tekkis uus tulekahju.

TEPCO kinnitusel saadi tuli kiiresti kontrolli alla, samuti ei mõjutanud see radiatsiooni taset ega reaktori jahutussüsteemi.

Rahvusvahelisel INES-skaalal on tasemed 0 – 7.

0-tase on lihtsalt hälve ja oht puudub. Seitse taset jagunevad kahte gruppi, millest  1- 3 on intsidendid ning 4 – 7 avariid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles