Hiina: Liu Xiaobole Nobeli rahupreemia andmine «rüvetas» preemiat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina dissident Liu Xiaobo 2008. aastal.
Hiina dissident Liu Xiaobo 2008. aastal. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Nobeli rahupreemia andmine eile surnud Hiina dissidendile Liu Xiaobole 2010. aastal oli rahupreemia «rüvetamine», vahendab BNS Pekingi avaldust.

Välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuangi sõnul esitas Hiina «teatud riikidele» protestinoodi Hiina «juriidilisse suveräänsusesse» sekkumise eest.

«(Rahu)preemia andmine sellisele isikule käib vastu selle preemia andmise eesmärgile. See on rahupreemia rüvetamine,» ütles Geng.

Esseist ja kirjanduskriitik Liu mõisteti 2009. aastal süüdi riigivõimu õõnestamisele õhutamises ja ta pandi 11 aastaks vangi. Ta oli vangis, kui Nobeli komitee andis talle 2010. aastal Nobeli rahupreemia demokraatlike reformide ja inimõiguste eest võitlemise eest Hiinas.

Liu (61) suri neljapäeval Hiinas maksavähist tingitud organipuudulikkusesse. Sellega sai temast esimene Nobeli rahupreemia laureaat pärast Carl von Ossietzkyt, kes suri vangistuses. Von Ossietzky suri 1938. aastal Natsi-Saksamaa kontsentratsioonilaagris saadud tuberkuloosi.

Valitsusjuhid ja kultuuritegelased üle maailma avaldasid pärast Liu surma talle austust ning ärgitasid Pekingit vabastama koduarestist tema leske Liu Xia-d.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles