Navalnõi: Vene võimud luuravad mu laste järel (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi koos abikaasa Juliaga osales sel teisipäeval Moskvas toimunud tuntud vene internetipioneerist ettevõtja ja blogija Anton Nosiku matustel.
Aleksei Navalnõi koos abikaasa Juliaga osales sel teisipäeval Moskvas toimunud tuntud vene internetipioneerist ettevõtja ja blogija Anton Nosiku matustel. Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi ütles intevjuus Reutersi uudisteagentuurile, et riigi julgeolekuteenistused hoiavad silma peal ja tema abikaasal ja lastel, kuid riskidest hoolimata ei kavatse ta jätta Vladimir Putinile väljakutset esitamata ning tahab järgmise aasta märtsis toimuvatel presidendivalimistel kandideerida.

41-aastane juristiharidusega Navalnõi, kes on kokku kutsunud viimaste aastate suurimad Kremlivastased meeleavaldused, märkis, et oodata on veelgi massiivsemaid protestikogunemisi.

«Üldplaanis olen positiivselt meelestatud,» ütles Navalnõi. «Mul on 125 000 vabatahtlikku, inimesed avaldavad meelt, neid peetakse kinni, kampaaniakirjandus korjatakse ära. (Aga) ma näen, et inimesed toetavad meid.»

Viimased 17 aastat Vene poliitikamaastikul domineerinud Putin on jätkuvalt arvamusküsitluste kohaselt väga populaarne, aga hetkel pole praegune riigipea veel kinnitanud, kas ka neljandaks ametiajaks kandideerib. Tõenäoliselt see aga nii läheb.

«Ma kuulen pidevalt, kuidas on võimatu midagi muuta ja küsimus on 86 protsendis (Putini toetus). Mina seda 86 protsenti ei näe,» lausus Navalnõi, istudes oma Moskva äärelinnas asuvas kontoris.

«Autoritaarses riigis pole selline number oluline. Kui tuleb valimiskampaania ja inimesed näevad, et alternatiiv on olemas, siis see 86 protsenti kukub koheselt kokku.»

Ka varasemad opositsioonijuhid on maadelnud küsimusega, kuidas oma sõnum ja seisukohad inimestele kuuldavaks teha, sest meediamaastik ja riiklik televisioon on suures osas Kremli käpa all ning rivaale kas ignoreeritakse või halvustatakse. Eriti mängib see rolli Moskvast ja Peterburist kaugele jäävates piirkondades.

Viimaste kuude jooksul on ta valitsusevastaste meeleavalduste organiseerimise eest kaks korda vangis istunud, talle visati näkku briljantrohelist ning tema Moskvas asuvas valimismiste peakontoris viidi läbi politseireid. Lisaks on meeleavaldustel ja kampaaniaüritustel arreteeritud sadu tema toetajaid.

«Kui mitu korda saab karta? See on Kremlini strateegia, et me oma tegutsemise lõpetaks. Putini kõrge toetus tuleneb vaid sellest, et keegi teine poliitikaga ei tegele.»

Navalnõi paljastused kõrgete valitsusametnike pillavast elustiilist on aga võimud välja vihastanud ning mehe sõnul on nüüd löögi alla sattunud ka ta enda pere.

Navalnõil on nimelt 9-aastane poeg ja 15-aastane tütar.

«Julgeolekuteenistused jälitavad meid,» sõnas opositsiooniaktivist. «Nad jälitavad minu lapsi, mu abikaasat ja mind. Pidevalt sõidavad siit autod mööda. Ma isegi ei pööra sellele enam tähelepanu, aga Julia (Navalnõi abikaasa) on sellest väga häiritud.»

Samas kinnitas Navalnõi, et arvab siiski, et võimud lasevad tal presidendivalimistel kandideerida.

«Ma ei kahtle, et osalen valimistel ja et me saavutame oma eesmärgi,» ütles ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles