Prantsusmaa kritiseeris NATO liitlasi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajdabiya linna lähedal tabamuse saanud valitsusvägede tank.
Ajdabiya linna lähedal tabamuse saanud valitsusvägede tank. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa välisministri Alain Juppé hinnangul pole NATO panus Liibüas piisav, et ära hoida valitsusvägede rünnakuid tsiviilelanike vastu.

«NATO peab oma rolli täitma täielikult ja praegu pole see piisav,» ütles välisminister AFP vahendusel, viidates ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonile 1973, mis lubab liikmesriikidel rakendada kõiki meetmeid tsiviilelanike ja nendega asustatud alade kaitsmiseks.

Prantsuse raadiokanalile antud intervjuus lubas Juppé tõstatada teema tänasel Euroopa Liidu ministrite kohtumisel ning neljapäeval Berliinis toimuval alliansi kohtumisel.

Juppé sõnul pole NATO panus piisav, et Liibüa liidrile Muammar Gaddafile lojaalseid vägesid mässuliste kontrollitavate linnade lähedalt tagasi tõrjuda, mistõttu jätkavad valitsusväed mitme linna piiramist, mis muudab eriti keeruliseks tsiviilelanike olukorra.

Ka leidis välisminister, et 31. märtsil Ühendriikide juhitud liitlasvägedelt Liibüa-operatsiooni juhtimise üle võtnud NATO peaks pöörama suuremat tähelepanu valitsusvägede raskesõjatehnika hävitamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles