Blair: EL oleks vastutulekuna valmis immigratsioonireegleid karmistama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eli ja Suurbritannia lipud
Eli ja Suurbritannia lipud Foto: Jane Barlow/PA Wire/PA Images/Scanpix

Euroopa Liidu liidrid on tõenäoliselt nõus Suurbritanniale vastu tulles immigratsioonireegleid karmistama, mis annaks Ühendkuninriigile võimaluse ELi jääda, kirjutas endine peaminister Tony Blair ilmunud artiklis.

Endine Briti peaminister Tony Blair. Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS/Scanpix
Endine Briti peaminister Tony Blair. Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS/Scanpix Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS

ELis kehtiva liikumisvabaduse tõttu enam kui kümne aastaga Suurbritanniasse rännanud migrantide hulk oli üheks põhjuseks, miks britid otsustasid eelmisel suvel referendumil EList lahkumise kasuks.

David Cameron püüdis peaministrina ELi immigratsioonipoliitikat reformida, kuid teiste liikmesriikide liidrit ei läinud temaga kaasa.

Blair on aga veendunud, et Emmanuel Macroni Prantsuse presidendiks saamisega on ELi dünaamika muutunud.

«Oleks mõistlik, kui variantide ratsionaalne kaalumine sisaldaks Suurbritannia jaoks ka võimalust pidada läbirääkimisi Euroopasse jäämise üle, eeldusel et too on valmis end reformima ja meile poolele teele vastu tulema,» kirjutab Blair mõttekoja Institute for Global Change artiklis.

Ekspeaministri nägemuses liitub eurotsoon majanduskaalutlustel tihedamini ühte ning ELis tekib sise- ja välisring. «Euroopa on reformilainel,» märkis Blair. «Euroopa liidrid, kellega mina olen rääkinud, on valmis kaaluma muudatusi, et Suurbritanniale vastu tulla, muu hulgas ka liikumisvabaduses. Paraku on see võimalus välistatud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles