Iraak saadab Iraani opositsiooniliikumise toetajad riigist välja

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi armee sõdur pärast Ashrafi laagris reedel toimunud haarangut.
Iraagi armee sõdur pärast Ashrafi laagris reedel toimunud haarangut. Foto: SCANPIX

Iraagi valitsusallikate kinnitusel tuleb Iraani opositsiooniliikumise Iraani Rahvamudžaheedide (PMOI) toetajatel selle aasta lõpuks riigist lahkuda.

Iraani piiri lähedal Diyala provintsis asuvas Ashrafi laagris elab umbes 3500 PMOI liiget, kellele andis 1980. aastal loa sinna asuda Iraagi toonane diktaator Saddam Hussein, vahendas BBC.

PMOI tegi Husseini režiimiga ka koostööd, toetades Iraagi relvajõude nii Iraani-Iraagi sõjas kui ka kurdi ja šiiidi vastupanuliikumise mahasurumisel.

Samas kinnitas Iraagi valitsuse esindaja Ali al-Dabbagh, et PMOI liikmeid ei saadeta nende kodumaale vaid mõnda kolmandasse riiki. Dabbaghi kinnitusel tuleb seda teha koostöös ÜRO ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonidega.

PMOI esindaja Shahin Gobadi sõnul on nad valmis arutama nii pöördumist Ühendriikidesse kui ka Euroopa Liidu riikidesse. Samuti on Gobadi sõnul võimalik siirdumine tagasi kodumaale, kuid seda vaid tingimusel, et islamivabariigi võimud tagavad neile puutumatuse.

Bagdad lubas sulgeda laagri juba aastaid tagasi. Läinud reedel korraldasid võimud laagris ka haarangu. PMOI poliitilise tiiva kinnitusel sai julgeolekujõudude rünnakus surma 34 ja viga 300 inimest. Organisatsiooni hinnangul viisid Iraagi võimud rünnaku läbi Iraani kõrgema usujuhi ajatolla Ali Khamenei käsul.

Arstide sõnul suri haarangus vähemalt kümme inimest, kuid Iraagi võimude kinnitusel oli hukkunuid vaid kolm.

Rühmitus moodustati 1965. aastal, et kukutada USA toetusega šahh ja seejärel islamistlik režiim. See oli Prantsusmaal baseeruva Iraani Rahvusliku Vastupanunõukogu relvastatud tiib, kuid organisatsioon ütles 2001. aasta juunis vägivallast lahti.

Sellele vaatamata on PMOI näiteks Iraanis ja USAs endiselt terroristlike organisatsioonide nimekirjas. Euroopa Liit otsustas PMOI 2009. aastal terrorirühmituste nimekirjast välja arvata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles