Gbagbo esindaja süüdistas Prantsusmaad riigipöörde sepitsemises

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laurent Gbagbo toetuseks toimus meeleavaldus ka endise emamaa Prantsusmaa pealinnas Pariisis.
Laurent Gbagbo toetuseks toimus meeleavaldus ka endise emamaa Prantsusmaa pealinnas Pariisis. Foto: SCANPIX

Eile Abidjanis tabatud Elevandiluuranniku presidendi Laurent Gbagbo esindaja süüdistas Prantsusmaad riigipöörde sepitsemises.

«Tegemist oli riigipöördega, mille ainsaks eesmärgiks oli omandada kontroll Elevandiluuranniku maavarade üle,» ütles Pariisis viibinud Alain Toussaint uudisteagentuurile AFP.

Rahvusvaheliselt tunnustatud uue presidendi Alassane Ouattara toetajad tabasid novembrikuised presidendivalimised kaotanud, kuid tagasi astumast keeldunud Gbagbo eile ning viisid ta koos abikaasa ja pojaga Ouattara ajutisse peakorterisse.

Ouattara vägesid toetasid võitluses Gbagbo-lojalistidega ÜRO rahuvalvajad, seal hulgas ka Prantsuse sõdurid. Prantsusmaa armee kinnitas küll valitsusvägedega seotud sõjaliste sihtmärkide pommitamist õhust, kuid lükkas ümber kuuldused, nagu oleks Gbagbo kinni pidanud just Prantsuse sõdurid.

Ouattara lubas eile riigitelevisioonis tehtud pöördumises taastada Elevandiluurannikul korra. Ka lubas ta õiglast kohut Gbagbo ja tema lähikondlaste üle.

ÜRO andmetel tapeti märtsis puhkenud vastasseisu käigus vähemalt 536 inimest, neist enamik Duekoue linnas. Maailmaorganisatsiooni hinnangul on võimalik, et võimuvõitluse ohvriks võis langeda märksa enam ohvreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles