Greenpeace’i laeva hõivamine läheb Venemaale maksma üle 5 miljoni euro (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arctic Sunrise.
Arctic Sunrise. Foto: SCANPIX

Venemaa peab maksma Hollandile 5,4 miljonit eurot kahjutasu seoses Greenpeace'i aluse Arctic Sunrise hõivamisega protesti ajal naftapuurimise vastu, teatas teisipäeval Haagis baseeruv Alaline Vahekohus.

2013. aasta septembris korraldas rühm Greenpeace'i aktiviste Petšora merel meeleavalduse Venemaa naftapuurimise vastu Arktikas.

Vene eriüksuslased hõivasid Hollandi lipu all seilanud laeva 2013. septembris ning pidasid seal kinni keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace 30 aktivisti ja ajakirjanikku, kes avaldasid meelt Vene naftahiiu Gazprom naftaplatvormi vastu.

Aktivistidele, keda hiljem tunti nime all "Arctic 30", esitati algselt süüdistus piraatluses, mis hiljem muudeti huligaansuseks. Isikud viibisid vahi all kaks kuud ning seejärel vabastati nad kautsjoni vastu, pärast mida saadi Kremli toel amnestia.

Venemaa tagastas arestitud laeva möödunud aastal.

Holland esitas kaebuse 2013. aasta oktoobril ning palus PCA-l kaaluda, kas Venemaa rikkus rahvusvahelisi merendusleppeid või mitte.

Vahekohus tõdes 2015. aastal, et Venemaa rikkus oma tegevusega ÜRO mereõiguste konventsiooni. Juba siis teatas Venemaa, et ei ühine juhtumiga seotud kohtutoimingutega.

Kahjutasu summa koosneb muu hulgas alusele ja selle meeskonnale tekitatud kahjust ja kohtukuludest.

Kohus märkis, et tegi oma otsuse ühehäälselt.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles