Miks on Putini ja Trumpi salakohtumine problemaatiline? (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigipea Donald Trump G20 õhtusöögi ajal Argentina presidendi abikaasa  Juliana Awadaga vestlemas.
USA riigipea Donald Trump G20 õhtusöögi ajal Argentina presidendi abikaasa Juliana Awadaga vestlemas. Foto: Axel Schmidt/AP/Scanpix

USA president Donald Trump ja Vene riigipea Vladimir Putin kohtusid Hamburgis toimunud G20-l. See polnud aga ainus kord, mil nad Saksamaal kohtusid.

Nagu nüüd teada, toimus ametliku kohtumise kõrval veel teinegi, mille sisust pole palju infot.

Trump lahkus õhusöögi ajal oma kohalt Jaapani peaministri Shinzo Abe kõrvalt ja istus Putini kõrvale.

Kahe riigipea vahelist vestlust tõlkis ainult üks Vene tõlk. Jutu sisu kohta pole midagi teada ja sarnaselt ametliku kohtumisega pole ka selle kohta mingit protokolli, kirjutab täna Spiegel.

Vene president Vladimir Putin G20 õhtusöögi ajal. Foto: Mikhail Klimentyev/TASS/Scanpix
Vene president Vladimir Putin G20 õhtusöögi ajal. Foto: Mikhail Klimentyev/TASS/Scanpix Foto: Mikhail Klimentyev/Mikhail Klimentyev/TASS

Uudise avalikusse ette jõudmise järel puhkesid Washingtonis spekulatsioonid, mille üle vestlus käis ning miks sellest varem midagi teada polnud. Lisaks võib USA-poolse tõlgi puudumine tähendada julgeolekuprotokolli rikkumist.

Trump reageeris teatele raevukalt, nimetades teateid haigeteks libauudisteks.

<

USA Esindajatekoja väliskomisjoni esimees, demokraat Eliot Engel nägi asju teises valguses: teated teisest, seni saladuses olnud kohtumisest panevad tema sõnul häirekellad tööle. Trump võlgneb Engeli sõnul ameeriklastele selgituse.

Trumpi ja Putini vestlus algas umbes poole õhtusöögi ajal ning kestis ligikaudu tund aega. Teised riigipead olla toimunut üllatuse ja jahmatusega vaadanud.

Teate teisest kohtumisest avalikustas New Yorgi konsulteerimisettevõtte Eurasia Group president Ian Bremmer, kes kirjutas sellest klientidele mõeldud uudiskirjas.

Valge Maja andis toimunu kohta teistsuguseid selgitusi. Üks ametnik kinnitas küll teise kohtumise toimumist ja teatas, et riigipead vestlesid õhtusöögi ajal.

Teise Valge Maja esindaja sõnul ei toimunud aga teist kohtumist ja Trump ning Putin vestlesid vaid lühidalt õhtusöögi lõpus. «Vihje selle kohta, nagu oleks Valge Maja üritanud kohtumist varjata, on väär ja absurdne,» teatas esindaja.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles