Tagasihoidlikud naabrid osutusid Venemaa spioonideks (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümme samal päeval vahistatud Venemaa spiooni. Üleval vasakul Lidija Gurjev ja all vasakul Vladimir Gurjev.
Kümme samal päeval vahistatud Venemaa spiooni. Üleval vasakul Lidija Gurjev ja all vasakul Vladimir Gurjev. Foto: AP/Scanpix

Pahaaimamatute New Jersey osariigis asuva Montclairi linna kodanike üllatus oli suur, kui nende vaiksed ja tagasihoidlikud naabrid osutusid Venemaa spioonideks, kirjutab CNN.

Richard ja Cynthia Murphy ning nende lapsed Kate ja Lisa tundusid olevat täiesti tavaline Ameerika perekond, keda ei osatud milleski kahtlustada. Cynthia visiitkaardi järgi oli ta finantsplaneerija ühes Manhattani raamatupidamisfirmas. Richard oli naabritele rääkinud, et ta on kodune ja tegeleb kahe tütre kasvatamisega.

Tõde Murphyde perekonna kohta ujus päevavalgele 2010. aastal, mil FBI korraldas nende majas reidi. Selgus, et Richard ja Cynthia Murphy olid tegelikult Vladimir ja Lidija Gurjev ning tegu oli Venemaa spioonidega.

Gurjevid olid Venemaa välisluureteenistuse jaoks informatsiooni kogunud juba 1990ndatest aastatest. 2010. aasta 27. juunil vahistas FBI Gurjevite kõrval veel kaheksa arvatavat spiooni Manhattanil, Bostonis ja Põhja-Virginias. Spioonide vahistamine andis muuhulgas tõuke ka põnevussarja «Ameeriklased» loomiseks.

Erinevalt põnevussarjast ei teinud Gurjevid midagi «hullumeelset», ütles naaber Virginia Bailey. Naabrite sõnul asus spioonide maja tegelikult ideaalses kohas. Manhattan asus vaid pooletunnise bussisõidu kaugusel ja kohe Gurjevite kinnistu taga oli suur looduskaitseala, kus oli küllaltki muretu korraldada kohtumise agentide või infoallikatega.

Naabrite hinnangul ei olnud perekond väga sotsiaalne, aga samas ei peidetud end naabrite eest samuti. Spioonid olevat aeg-ajalt osalenud suvistel tänavapidudel.

Bailey hinnangul oli toona veel Cynthia nime all tuntud naine olnud väga atraktiivne ja alati hästi riietunud. Mõne naabri sõnade kohaselt rääkis spioonipaar inglise keelt aktsendiga, aga teiste sõnul igasugune aktsent puudus.

Samal tänaval elav Elizabeth Lapin ütles CNN-ile, et spioonipere lapsed müüsid tänava ääres ühel suvel limonaadi, mis oli tema sõnul väga «ameeriklaslik» tegevus. Lapini sõnul oli enne FBI reidi aru saada, et midagi kahtlast toimub. Mõni kuu varem hakkasid naabruskonnas pihta aeganõudvad ehitustööd ning kaks päeva enne operatsiooni seisis lähedalasuva maja ees ka politseiauto.

FBI ja CIA said Venemaa välisluure heaks töötanud spioonivõrgustikust teada 2000ndate aastate alguses. Spioonidel ei olnud diplomaatilist puutumatust.

USA ametivõimud jälgisid Gurjevite maja mitmeid aastaid, paigaldasid majja pealtkuulamisseadmeid ja otsisid selle ka salaja läbi. FBI sõnul üritasid Gurjevid nii kõvasti USA ühiskonda sisse sulanduda, et isegi kodus ei räägitud vene keeles.

Lõpuks suutis USA murda salajase koodi, mis andis neile ligipääsu spioonide suhtluskanalile, mille kaudu oldi ühenduses Moskvaga. Sealt saadi olulist informatsiooni Gurjevite kohta. 2009. aastal suutis FBI filmida kohtumist Vladimir Gurjevi ja Venemaa valitsuse esindaja vahel. Seejärel leiti, et on õige aeg spioonivõrgustik eemaldada.

Naabermajas elanud ja toona 15-aastane Jessie Gugig mäletab, kuidas ülikondades mehed ilmusid 2010. aasta 27. juunil maja juurde ja asusid hoonet läbi otsima. Eelnevalt olid tänaval juba oodanud FBI minibussid. Naabrite sõnul viidi spioonide lapsed elama peretuttava juurde.

Kõik kümme spiooni tunnistasid end spionaažis süüdi ning kaks nädalat pärast spioonide vahistamist tegid Washington ja Moskva kokkuleppe, mille kohaselt vahetati kümme Venemaa spiooni nelja agendi vastu, kes viibisid Venemaal vangistuses seoses oletatava kontaktiga lääne julgeolekuagentuuridega.

USAs sündinud Gurjevite lapsed, Kate ja Lisa saadeti lõpuks Venemaale oma vanemate juurde. Endine FBI agent Eric O'Neill ütles 2010. aastal, et lastega spioonid on väga ebatavalised. «Lapsevanemad peavad lapsed elus esikohale seadma. Spioonid seda teha ei saa,» lausus O'Neill CNN'ile. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles