Trump kahetseb Sessionsi nimetamist justiitsministriks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeff Sessions.
Jeff Sessions. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

USA president Donald Trump ütles eile, et ta poleks eales nimetanud Jeff Sessionsit justiitsministriks, kui oleks teadnud, et too taandab end juurdlusest Venemaa väidetavas valimistesse sekkumises.

«Kuidas sa võtad töö vastu ja siis taandad ennast? Kui ta oleks taandanud end enne ametisse asumist, siis ma oleks öelnud: Tänan, Jeff, kuid ma ei kavatse sind tööle võtta,» lausus Trump usutluses New York Timesile.

«See on presidendi suhtes äärmiselt ebaõiglane – ning see on pehmelt öeldud.»

Trumpi sõnul tähendas Sessionsi otsus, et Venemaa juurdluse tarvis nimetati eriprokurör.

Sessions taandas end Venemaa-juurdlusest märtsis pärast seda, kui tema sidemed Venemaaga küsimusi tekitasid. Sessions ei rääkinud kahest kohtumisest suursaadikuga, kui ta senat teda ametisse nimetamisega seoses küsitles.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) uurimist juhib nüüd eriprokurör Robert Mueller, kes nimetati ametisse mais. Õigusekspertide hinnangul kestab juurdlus vähemalt aasta või isegi mitu. Muelleri nimetas ametisse justiitsministeerium, kui Trump oli vallandanud FBI juhi James Comey.

Trump kritiseeris intervjuus ka FBI peadirektori kohusetäitjat Andrew McCabe'i ja justiitsministri abi, kelle soovitusel ta olevat Comey ametist vabastanud.

Trump süüdistas usutluses Comeyt selles, et too üritas kasutada tundlikku materjali selleks, et ametisse jääda.

Muelleri ja tema juhitava juurdluse kohta ütles president muu hulgas, et uurijad ei peaks tegelema Venemaast liiga kaugel olevate asjadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles