Washington Post: Trump plaanib lõpetada Süüria mässuliste rahastamise (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA toetatud mõõdukate režiimivastaste grupeeringute hulka huuluva Vaba Süüria Armee (Free Syrian Army, FSA) võitlejad.
USA toetatud mõõdukate režiimivastaste grupeeringute hulka huuluva Vaba Süüria Armee (Free Syrian Army, FSA) võitlejad. Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS/Scanpix

USA president Donald Trump on otsustanud lõpetada USA Luure Keskagentuuri (CIA) salajase operatsiooni, mille eesmärk on olnud toetada Bashar Al-Assadi režiimi vastu võitlevaid mässulisi, teatas USA päevaleht The Washington Post. Väidetavalt on selle nimel tööd teinud ka Venemaa.

Anonüümseks jääda soovinud ametnike sõnul on antud samm osa Trumpi administratsiooni kavast parandada suhteid Moskvaga.

2013. aastal Barack Obama ametiajal käivitatud CIA programmi raames on väljaõppe saanud tuhanded mõõdukad režiimivastased. Operatsiooni algne eesmärk sundida Al-Assad tagasi astuma muutus aga tunduvalt ebatõenäolisemaks pärast Venemaa sekkumist Süüria sõtta 2015. aastal.

Väidetavalt langetas Trump otsuse ligikaudu kuu aega tagasi pärast nõu pidamist riikliku julgeolekunõuniku H.R. McMasteri ja CIA direktori Mike Pompeoga, mis Washington Postiga rääkinud allikate sõnul näitab, et USA soov Assad võimult kukutada on tuntavalt vähenenud.

CIA ja Valge Maja on siiani keeldunud teadet kommenteerimast.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders märkis kohtumisel ajakirjanikega, et ta pole teadlik, kas see teema tuli jutuks ka juuli alguses Saksamaal Hamburgis G-20 raames toimunud Trumpi ja Putini mitteametlikul kohtumisel.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles