Trumpi hinnangul on Islamiriik kiiresti kokku varisemas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julgeolekujõudude uued liikmed said relvad Ain Issas väljaõppe lõputseremoonial.
Julgeolekujõudude uued liikmed said relvad Ain Issas väljaõppe lõputseremoonial. Foto: Hussein Malla/AP

Äärmusrühmitus Islamiriik on väga kiiresti kokku varisemas, ütles USA president Donald Trump neljapäeval, külastades Pentagoni sõjalise strateegia arutelu puhul.

"Meil läheb väga hästi ISIS-e vastu. ISIS langeb kiiresti, väga kiiresti," ütles Trump, kasutades Islamiriigi teist nimekuju.

Trump lubas eelmisel aastal presidendivalimiste kamapaania ajal kiiret võitu Islamiriigi džihadistide üle.

Kuigi džihadistide Iraagis ja Süürias purustamise strateegia järgib suuresti eelmise presidendi Barack Obama administratsiooni samme, on Trump andnud Ühendriikide komandöridele kohapeal suuremad volitused õhujõudude appikutsumiseks ja kiirete otsuste langetamiseks.

Islamiriik on viimase kahe aasta jooksul kandnud suuri kaotusi. Varem sel kuul kaotasid nad oma peamise tugipunkti Iraagis Mosuli linna.

Jõulised sõjalised operatsioonid Süüria linna Raqqa tagasivõtmiseks IS-ilt on põhjustanud kriitikat, et Trumpi administratsioon pöörab vähem tähelepanu tsiviilelanike kaitsmisele.

Süüria valitsusväed vallutasid nädala alguses Raqqa linnast lõunas pühasõdalastelt mitu küla ja naftavälja. Raqqast lõunas asuvad alad piirnevad läänes Aleppo, lõunas Homsi ja idas Deir Ezzori provintsiga. Viimasest on suur osa endiselt IS-i käes.

USA toetusega Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) võitlevad pühasõdalastega Raqqa linnas.

Raqqa provintsis läbis umbes 250 kohalikku USA instruktorite väljaõppe ja liitub julgeolekujõududega aladel, mis hõivatakse äärmusrühmituse Islamiriik käest.

Viimase grupi lõputseremoonia toimus Süürias Ain Issa linnas. Julgeolekujõudude uued liikmed hakkavad teenima kontrollpunktides ning tuvastama IS-i sisseimbujaid ja pomme.

Loodava üksuse suurus peaks ulatuma umbes 3500 liikmeni. Hetkel on väljaõppe läbinud umbes 800 isikut, kes on saadetud Raqqa provintsis viide piirkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles