Ahtisaari: Soome brändile oleks kasulik riigi kuulumine NATOsse

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari Foto: AFP / Scanpix

Soome endise presidendi Martti Ahtisaari hinnangul oleks Soome brändi jaoks kasulik riigi kuulumine NATOsse.


Värske Nobeli rahupreemia laureaat ütles

Iltalehtile

antud intervjuus, et Soome peaks tingimata olema seal, kus otsustatakse maailma asjade üle.

«NATO kohta tahan märkida seda, mida olen alati öelnud. Me oleme läänelik demokraatia ja kui keegi väidab midagi muud, siis öelgu julgesti välja. Soome brändi jaoks on kasulik viibida seal, kus otsustatakse maailma asjade üle,» üles ta.

Ahtisaari sõnul peab Soomel olema nii palju enesekindlust, et teha hääl kuuldavaks ka suurte riikide juures.

Ekspresidendi hinnangul on arusaamine neutraliteedist muutunud. «Esmalt tuleb see neutraliteediküsimus visata prügikasti. Erapooletuks olemine eeldab külma sõja aegseid positsioone ja sellises maailma me enam ei ela,» rääkis ta.

Ahtisaari pole kitsi Soome rahuvalvajate kiitmisel.

Kogenud poliitik ja diplomaat toetab välisministeeriumi nn brändikomiteed, mille ülesandeks on upitada Soomet kui märki maailmas ülespoole nii majanduslikus kui poliitilises mõttes.

«Ma ei mõista inimeste negatiivset suhtumist sellesse komiteesse. Pole vaja vaadata väga kaugesse minevikku, kui soometumise mõistet kasutati maailmas negatiivse alatooniga. Nüüd ei mainita sellest sõnagi,» kõneles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles