USA nõudis Iraanilt ameeriklaste kohest vabastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanis vangi mõistetud Xiyue Wang.
Iraanis vangi mõistetud Xiyue Wang. Foto: Untitled/AP

USA nõudis reedel Iraani võimudelt riigis kinnipeetavate ameeriklaste kohest vabastamist ja ähvardas keeldumise korral tõsiste tagajärgedega.

"President Donald Trump on valmis rakendama meetmeid, mis tähendavad Iraanile tõsiseid tagajärgi, kui õigustamatult vangistatud USA kodanikke ei vabastata ja kodumaale saadeta," edastati Valge Maja avalduses.

Iraanis mõisteti äsja kümneks aastaks vangi Hiina päritolu 37-aastane ameeriklane Xiyue Wang, kes on Princetoni ülikooli teadur.

"President Trumpi administratsioon mitmekordistab pingutusi kõigi välismaal õigustamatult kinnihoitud ameeriklaste vabastamiseks. USA mõistab karmilt hukka pantvangivõtjad ja riigid, kes hoiavad õigustamatult kinni meie kodanikke," kirjutati Valge Maja teadaandes.

Wangi süüdistati Iraanis muu hulgas seaduserikkumises, mida nimetati "sisseimbumiseks". Pekingis sündinud Wang peeti kinni 2016. aasta 8. augustis Iraanist lahkumisel.

"Isik tuvastati ja luureväed pidasid ta kinni. Kohus mõistis ta 10 aastaks vangi," ütles ülemkohtuniku asetäitja Gholamhossein Mohseni Ejeie televisioonis edastatud pressikonverentsil ja lisas, et ameeriklane, kelle nime ei nimetatud, kaebas otsuse edasi.

Riiklikus uudisteagentuuris Mizanonline avaldatud teate kohaselt oli Wang osaline "sisseimbumise projektis", millega taheti koguda "äärmiselt salastatud artikleid" mitmetele USA ja Briti institutsioonidele, kaasa arvatud Princetoni ülikoolile, USA välisministeeriumile, Harvardi ülikoolile ja Briti Pärsia-uuringute instituudile.

"Enne kinnipidamist arhiveeris ta digitaalselt 4500 lehekülge riigi (Iraani) dokumente, kui teda salaja jälgiti," lisati teates.

Salastatud dokumendid olid võetud "uurimis- ja kultuuriarhiivist" ja "mõnede riigiametite raamatukogudest".

Mizanonline avaldas osa Briti Pärsia-uuringute instituudi iga-aastasest raportist, milles Wang tänab instituudi raamatukoguhoidjat kontaktide leidmisel Iraani akadeemikutega.

Teate sõnul see osa raportist "tõendas", et Wang oli luuremissioonil, kuigi kasutatud tsitaat näitab, et Wang üritas avalikult saada koostöös akadeemikutega ligipääsu mitmetele ametlikele arhiividele Teheranis ja Mašhadis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles