Poolas jätkusid meeleavaldused kohtureformi vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtureformi vastane meeleavaldus Krakowis 22. juulil.
Kohtureformi vastane meeleavaldus Krakowis 22. juulil. Foto: Reuters / Scanpix

Varssavis ja teistes Poola linnades jätkusid laupäeval meeleavaldused kohtureformi seaduse vastu, mis annaks võimuparteile võimaluse allutada kohtusüsteem oma poliitilise kontrolli alla.

Mõned inimesed kogunesid ka partei Seadus ja Õiglus liidri Jarosław Kaczyński kodu juurde, süüdistades teda diktaatoriks olemises.

Poola demokraatiaikoon ja ekspresident Lech Wałęsa esines meeleavaldajatele Gdanskis, kutsudes noori poolakaid võitlema võimu lahususe eest, mida tema ametiühinguliikumine Solidaarsus aitas saavutada rohkem kui veerand sajandit tagasi.

Tuhanded valitsusvastased kogunesid Varssavis, Krakowis ja teistes linnades, kutsudes president Andrzej Dudat lükkama tagasi seadus, mis annaks võimuparteile kontrolli ülemkohtu ja kohtunikkonna üle.

Euroopa Liit ja paljud rahvusvahelised õiguseksperdid ütlevad, et muudatused tähistavad dramaatilist pööret riigis, mida on seatud eeskujuks demokraatliku ülemineku vallas, ning Poola liikumist autoritaarsuse suunas.

Paljud meeleavaldajad kogunesid Varssavis ülemkohtu hoone juurde, lauldes John Lennoni laulu "Imagine" ja hoides käes küünlaid.

Laupäeval teatas presidendi kõneisik Krzysztof Lapinski, et Duda näeb teatud puudusi ülemkohtu seaduses. Ta ei soostunud aga ütlema, kas president lükkab seaduse tagasi või soovib põhiseaduskohtult arvamust.

Dudal on 21 päeva aega seaduse allkirjastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles