ECOWAS-i juhid kutsusid vähendama sündimust poole võrra (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alatoitunud laste tervisekontroll Kongo DV idaosas.
Alatoitunud laste tervisekontroll Kongo DV idaosas. Foto: AFP / Scanpix

Lääne-Aafrika Riikide Majandusühenduse (ECOWAS) kõrged poliitikud kutsusid laupäeval rakendama meetmeid sündimuse vähendamiseks regioonis, et saada rahvastiku plahvatuslik juurdekasv kontrolli alla.

ECOWAS, Mauritaania ja Tšaad peaksid seadma eesmärgiks vähendada sündimust kolme lapseni naise kohta, ütles Burkina Faso parlamendi spiiker Salifou Diallo.

Eesmärgiks on vähendada 2030. aastaks sündimust poole võrra regioonis, kus on maailma kõrgeim fertiilsus, ütles ta.

Diallo kutsus regiooni riike rakendama meetmeid, seal hulgas ligipääsu pereplaneerimisele, naiste haridustaseme parandamist ja paremat laste tervise eest hoolitsemist, et tekitada sündimuses kiire ja vabatahtlik langus.

15-liikmelises ECOWAS-is on keskmine sündimus 5,6 last naise kohta, millega ollakse kõrgeimal kohal maailmas. Kui olukord ei muutu, elab 2050. aastal Lääne-Aafrikas miljard inimest, prognoosib ÜRO.

"Me oleme kontrollimatu demograafia olukorras ja me ei saa loota arengule sellises olukorras," hoiatas Diallo.

"Noored moodustavad kaks kolmandikku elanikkonnast," ütles ECOWAS-i Komisjoni president Marcel De Souza. "Kui need noored ei leia ühtegi lahendust, muutuvad pommiks: nad ületavad kõrbe või Vahemere, surevad tuhandete kaupa varjatud migratsiooni kaudu."

Benini parlamendi juht Adrien Houngbedji ütles, et regiooni poliitikud peavad otsustama tasakaalu sündimuse kontrolli ja elukvaliteedi tõstmise vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles