Mure Põlissoomlaste võimaliku võidu üle levib ka väljaspool Soomet

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste liider Timo Soini
Põlissoomlaste liider Timo Soini Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide ajalehe The Wall Street Journali väitel võivad euroala tasakaalustamiseks vastu võetud abinõud sattuda ohtu, kui Soome pühapäevastel parlamendivalimistel saadab edu Põlissoomlaste erakonda.

Ajalehe väitel võivad euroala kõik senised jõupingutused investorite võlaprobleemide lahendamisel rappa joosta, kui soomlased valimiskastide juurde lähevad.

WSJ on märganud Põlissoomlaste menu suurenemist gallupite järgi.

Ajaleht selgitab, et maksumaksjad pole rahul Soome plaaniga toetada sarnaselt teise ELi riikidega majandusprobleemidega maadlevaid riike, kodumaal kärbitakse samas aga sotsiaaltoetusi.

Ajalehe ennustuse järgi istuvad Põlissoomlased järgmises valitsuses kõrvuti Kokoomuse (Koondpartei) ja Keskparteiga.

«Põlissoomlased pole nõus olema valitsuskoalitsioonis parteiga, mis on valmis andma järjekordseid laenutagatisi,» rõhutas partei aseesimees Vesa-Matti Saarakkala.

Ajaleht rõhutab, et Põlissoomlased ei ole pärast valimisi sellisel positsioonil, kus erakond võiks üksinda otsustada euroala poliitikat. Erakonnal oleks sellele aga siiski suur mõju.

«Kui Põlissoomlased mahuvad järgmisesse valitsuskoalitsiooni, siis sunnitakse neid kompromissidele,» rääkis poliitikauurija Jan Sundberg Helsingi ülikoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles