Viide osa Gruusia okupeeritusest jäi ENPA resolutsiooni alles

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA).
Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA). Foto: ENPA

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) plenaaristungil hääletati täna maha muudatusettepanek, millega püüti resolutsioonist kustutada lause, mis ütleb, et osa Gruusia territooriumist on okupeeritud.

Riigikogu ENPA delegatsiooni juhi Andres Herkeli sõnul läks hääletus plenaaristungil küll sujuvalt, aga nii eilsel monitooringukomitee istungil kui ka 25. märtsil Pariisis tõrjuti vastav ettepanek väga napilt, vahendas riigikogu pressiesindaja.

«Võin kinnitada, et Eesti-poolsed komitee liikmed olid neis pingelistes debattides oma ülesannete kõrgusel,» ütles Herkel.

ENPA arutas täna Strasbourgis Gruusia teemalist raportit. Herkel tõi oma sõnavõtus esile Gruusia teise laine reformide tähtsust, peatudes pikemalt uuel konstitutsioonil ja praegu ettevalmistataval valimisreformil.

Ta rõhutas, et valimisseaduse muutmisega on kiire ja seda tuleb teha aegsasti enne parlamendivalimisi, mis ilmselt toimuvad tuleva aasta sügisel. Samas on võrreldes kehtiva seadusega vaja tingimata võrdsustada majoritaarsete valimisringkondade suurus ja lahendada muid küsitavusi, mis on esile kutsunud põhjendatud kriitika.

Gruusia teemal võttis vasakpoolsete poliitilise rühma nimel sõna ka Eesti delegatsiooni liige Aleksei Lotman, märkides, et raport peegeldab hästi olukorda Gruusias, kus pärast sõda Venemaaga tehakse märgatavaid edusamme paljudes valdkondades, kuid julgustatakse samas jätkama demokraatlike reformide elluviimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles