ELi maksureform võib tõsta diislikütuse hinda

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklus Tallinna kesklinnas.
Liiklus Tallinna kesklinnas. Foto: Peeter Langovits.

Kui läheb läbi Euroopa Komisjoni täna tehtud ettepanek muuta energiatoodete maksustamise põhimõtteid, siis tõuseb tõenäoliselt vähemalt mõnedes ELi liikmesriikides diislikütuse hind.


Vastavalt ettepanekule hakkaks mootorikütuste ja kütteaine maksumäär sõltuma nende CO2 emissioonist ning energiasisaldusest. Euroopa Komisjon käis ka välja energiamaksude tulevased alammäärad.

Kuna diislikütus sisaldab rohkem süsinikku ja energiat kui bensiin, siis tõuseb ekspertide sõnul ettepaneku läbiminekul diislikütuse aktsiisi alammäär aastaks 2018 bensiini aktsiisi alammääraga samale tasemele ning hiljem sellest kõrgemale, vahendavad välisagentuurid.

Euroopa Komisjoni väitel samas ettepanekute tõttu kütusehinnad oluliselt ei muutu, kuna paljudes liikmesriikides kehtivad juba alammääradest kõrgemad aktsiisid.

Diislikütuse aktsiisi alammäär on ELis praegu 330 eurot tuhande liitri kohta. Eestis on diisliaktsiis ligi 392,92 eurot tuhande liitri kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles