USA ootab lähipäevil uut Põhja-Korea raketikatsetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4. juuli raketikatsetus
4. juuli raketikatsetus Foto: AP/Scanpix

USA ametivõimud on mures uue võimaliku Põhja-Korea raketikatsetuse üle, mis võib toimuda juba lähipäevil, kirjutab CNN.

USA kaitseametniku sõnul nähti reedel ballistilise raketi tulistamiseks vajaliku varustuse transportimist Kusongi linna. Ametniku sõnul tähendab sellise varustuse transportimine, et uus katsetus on järgmise kuue päeva jooksul väga tõenäoline. Arvatakse, et katsetus võidakse läbi viia 27. juulil, mis on Põhja-Koreas riigipüha. Sel kuupäeval tähistatakse 1953. aastal Korea sõja lõpetanud rahulepingu sõlmimist.  

Eelmisel kolmapäeval teatas CNN, et USA luureteenistuste sõnul teeb Põhja-Korea ettevalmistusi mandritevahelise raketi või keskmaaraketi katsetuseks. Kaks viimaste luureandmetega kursis olevat julgeolekutegelast on kinnitanud, et ettevalmistused käivad. USA satelliitidelt saadud informatsioon kinnitab julgeolekuametnike väiteid.

Kusong on ka varasemalt olnud Põhja-Korea raketikatsetuste toimumiskohaks, näiteks lasti sealt mais lendu KN-17 keskmaarakett, mis lendas umbes 800 kilomeetri kaugusele ja kukkus merre umbes 100 kilomeetri kaugusel Vladivostokist.

Viimane märkimisväärne raketikatsetus leidis aset 4. juulil, mil katsetati mandritevahelist ballistilist raketti.

USA relvajõud on muutunud murelikuks viimasel ajal sagenenud Põhja-Korea raketikatsetuste üle. Samas on pidevalt kinnitatud, et USA on võimeline end kaitsma. Arvatakse, et Põhja-Korea üritab välja arendada mandritevahelist ballistilist raketti, mis suudaks tabada USA mandriosa.

«Oleks suur asi poolsaar tuumarelvadest vabastada, aga kõige ohtlikum selle juures on inimene, kes hetkel neid relvi kontrollib,» lausus Luure Keskagentuuri (CIA) direktor Mike Pompeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles